4.9.2017. 12:01
0
Podignuta optužnica protiv tri osobe u predmetnu kodnog naziva „Twins 1“
Podignuta je optužnica protiv 3 osobe u predmetnu kodnog naziva „TWINS 1“. Optuženi ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist.
Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:
 
1.      Karahasanović Alije, rođen 1980. godine u Heidelbergu, SR Njemačka, državljanin BiH.
2.      Aksoy Atilla, rođenog 1978. godine u Manhajmu, SR Njemačka, državljanin R Turske.
3.      Hodžić Jasmina, rođenog 1991. godine u Tuzli, državljanin BiH.
 
Optuženi se terete da su, tijekom 2015.,2016., i 2017. godine, stupali u kontakt sa djevojkama u BiH i Hrvatskoj , mlađe životne dobi, koje su se nalazile u teškom imovinskom stanju i socijalnom položaju, te su ih navodili, nagovarali i podsticali na pružanje seksualnih usluga za novac kao i organizirali pružanje istih na području Austrije i Njemačke.
 
U optužnici se navodi da su optuženi izrađivali profile djevojaka na internet stranicama na njemačkom govornom području, u njihovo ime komunicirali sa potencijanim klijentima na njemačkom jeziku, te dogovarali datume, vrijeme i mjesto pružanja seksualnih usluga.
 
Žrtve u ovom kaznenom djelu bile su u teškom položaju s obzirom da  se radilo o osobama mlađe životne dobi, koje su se nalazile u državama i gradovima koje ne poznaju, nisu poznavale jezik na njemačkom govornom području a njihove usluge su oglašavane  na internet stranicama koje u izvornom prijevodu glase „kupi me“.
 
Optuženi su od žrtava uzimali značajan iznos dobijenog novca, te je istragom utvrđeno da je počinjenjem kaznenih djela u dužem vremenskom peridu, ostvarena nezakonita imovinska korist u iznosu većem od 350 000 eura, od čega su značajan iznos uzimali optuženi.
 
Optuženi se terete i da su novac dobijen počinjenjem kaznenih djela, koristili za kupovinu skupocjenih automobila te koristili za osobne potrebe.
 
Optuženi se terete za kaznena djela:
 
-Međunarodno navođenje na prostituciju iz članka 187. KZ BiH.
-Pranje novca iz članka 209. KZ BiH.
-Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz članka 239. KZ FBiH.
 
Ova optužnica jedan je segment aktivnosti u okviru akcija „TWINS“ i „PISMO“, a rad na predmetima se nastavlja.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.