6.9.2017. 20:45
0
''EK treba obustaviti sredstva, BiH nije dala saglasnost za izgradnju Pelješkog mosta''
Predsjedništvo SDA zahtijeva od svih nadležnih organa u BiH da intenziviraju aktivnosti kako bi BiH što prije postala članicom NATO saveza


- Članstvo BiH u NATO savezu je garancija za mir i stabilnost kako BiH tako i cijelog regiona – kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

On je kazao da referendum o NATO-u u BiH nije potreban, posebno su nedopustivi bilo kakvi entitetski referendumi jer je pristup NATO državno pitanje a nikako entitetsko.

Predsjedništvo SDA je također pozvalo Evropsku komisiju da obustavi dodjelu kredita Republici Hrvatskoj za izgradnju Pelješkog mosta.

- Od RH tražimo da ne započinje izgradnju sve dok ne riješi otvorena pitanja sa BiH. BiH nikada nije dala saglasnost za izgradnju Pelješkog mosta, a bez saglasnosti ona je nelegalna i predstavlja kršenje obavezujućih međunarodnih konvencija. Posebno UN konvenciju o pravu mora. Predsjedništvo BiH nikada nije dalo saglasnost za izgradnju Pelješkog mosta – kazao je Izetbegović.

On je kazao da postoji tendencija da se čitavo ovo pitanje prebaci na SDA.

- Institucije BiH imaju vrlo jasne stavove, ne SDA – potcrtao je Izetbegović te dodao da će se SDA boriti za suverenitet BiH i njena prava.

- Hrvatska treba prihvatiti pravo BiH na pristup otvorenom moru i sve ono što nam pripada.

Evropska komisija je dala tri mjeseca roka da se BiH izjasni o ovom pitanju, Izetbegović je kazao da je „čuo o tome, ali da nisu obaviješteni“.

- Mislim da EK nije igrala otvorenu i transparentnu igru sa nama. Da su došli neki impulsi iz Sarajeva za koje mi nismo znali. EK ovdje u Sarajevu trebala je itekako da se udubi u dokumente, stavove BiH, a ne olako da da impuls da su stvari uredu i da se može ići sa oslobađanjem sredstava. Ja ću to reći i Wigemarku - kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA kazao je da postoji stav Predsjedništva BiH o ovom pitanju koji jeste star 10 godina, ali da dok se ne promijeni on ostaje na snazi.

- Ako Čović želi da ga promijeni može to predložiti, a ne da nastupa, odnosno ne bi trebao nastupati mimo tog stava i zastupati interese Hrvatske i Zagreba.

(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.