7.9.2017. 17:45
0
Wigemark poručio VSTV: Vi morate osigurati profesionalnost, nezavisnost i efikasnost pravosuđa
Tokom drugog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), koja se održava 6. i 7. septembra 2017. godine u Sarajevu, članovima VSTV-a BiH se obratio šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, NJ.E. Lars-Gunnar Wigemark.

U svom obraćanju, ambasador Wigemark je rekao da brzina i dinamika kretanja procesa evropskih integracija zavisi od vladavine prava, odnosno sposobnosti sistema da pruži ljudima pravdu na jednak i adekvatan način, te da pravosudnu reformu treba staviti u centar reformskih procesa. 

- Visoko sudsko i tužilačko vijeće je odgovorno da osigura profesionalnost, nezavisnost, kredibilitet i efikasnost pravosuđa. Bez jakog i jedinstvenog VSTV-a, Bosna i Hercegovina neće moći odgovoriti na izazove na putu integracija ka Evropskoj uniji u oblasti vladavine prava - zaključio je ambasador Wigemark. 

Ambasador Wigemark je takođe naglasio da Evropska unija i dalje stoji na raspolaganju za svaku vrstu podrške VSTV-u BiH i cjelokupnom pravosuđu. 

Predsjednik Tegeltija je naglasio značaj podrške Evropske unije pravosuđu Bosne i Hercegovine u dosadašnjem reformskom procesu. On je rekao da postoji stalna saradnja između VSTV-a i Evropske komisije kroz Peer Review misije o procjeni sistema, TAIEX programe i Strukturirani dijalog o pravosuđu. 

- Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine je pouzdan i vrlo posvećen partner Evropskoj uniji, koji je u potpunosti opredijeljen da pravosuđe Bosne i Hercegovine dovede do evropskih standarda - rekao je Tegeltija. Također je dodao da je institucija predano pristupila Peer Review procesu i da će učiniti sve što je u njenoj nadležnosti kako bi uspješno realizirala preporuke ovog procesa. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.