8.9.2017. 19:59
1
Nastavljena lakrdija oko suđenja krvniku Tuzlanske kapije: Odgođeno ročište Novaku Đukiću
Viši sud u Beogradu odgodio je danas ročište na kojem je trebalo da bude razmatran zahtjev za priznavanje presude generalu Novaku Đukiću kojom je u BiH osuđen na 20 godina zatvora, zato što se nalazi na bolničkom liječenju, potvrdila je Srni portparol Višeg suda Bojana Stanković.

"Okrivljeni se nalazi na lečenju na VMA. Branilac je dostavio sudu medicinsku dokumentaciju, tako da je sednica veća odgođena, a naknadno će biti saopšteno kada će biti sledeća sednica", rekla je Stankovićeva. 

Advokat generala Đukića Milorad Konstantinović rekao je Srni da će medicinska dokumentacija, koja je danas priložena sudu, biti proslijeđena vještacima da daju dopunski nalaz o generalovoj sposobnosti da prisustvuje suđenju. 

"Sudija je naložila Vojnomedicinskoj akademiji da onog trenutka kada general Đukić bude izašao sa lečenja obavesti sud kako bi bilo zakazano sledeće suđenje", rekao je Konstantinović. 

On je istakao da je danas ponovo predložio da se od Sarajeva zatraži dokumentacija koja nije stigla, tako da kad general Đukić bude spreman za suđenje, odbrana može da radi na osnovu relevantnih dokaza i da sud odluči da li je to suđenje bilo pravično ili nije. 

Đukić osuđen je u BiH na dvadesetogodišnju kaznu zatvora zbog ratnog zločina na Tuzlanskoj kapiji. 

Sud BiH osudio je generala Novaka Đukić da je kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske, 25. maja 1995. godine naredio granatiranje Tuzle, te da je zbog toga na Tuzlanskoj kapiji ubijena 71 osoba. 

On je pušten iz zatvora u februaru 2014. godine, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. 

Sud BiH je u junu 2014. godine smanjio kaznu generalu Đukiću na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji. 

U oktobru 2014. godine za njim je raspisana potjernica jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje.

(Srna)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.