14.9.2017. 13:40
0
"BiH nije podložna terorističkom djelovanju za razliku od drugih država"
Stavovi o Bosni i Hercegovini kao leglu terorizma, kao mjestu koje može biti problematično za dodatnu radikalizaciju ili mjestu u kojem postoje kampovi za obuku terorista ne vode jačanju regionalne saradnje, stabilnosti, mira i povjerenja, ocijenio je u izjavi za Fenu zamjenik direktora Centra za sigurnosne studije (CSS) Armin Kržalić.

- Naši pokazatelji, koje su prezentovali sigurnosne i obavještajne institucije u BiH, govore u prilog da BiH nije podložna terorizmu i terorističkom djelovanju za razliku od drugih država. Također, dosadašnje aktivnosti koje su provodile policijske snage, presude koje je donio Sud BiH o pitanju terorizma, govore o ozbilnoj namjeri Bosne i Hercegovine da se ovaj problem riješi i u suštini da se ovo područje drži pod kontrolom - kazao je Kržalić.

Prema podacima koje je ove sedmice predstavio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, od 143 teroristička akta u Evropi i svijetu iza kojih stoji ISIL, a koja su se desila u 23 zemlje svijeta, niti u jednom takvom aktu nije učestvovao niko ko je na bilo koji način povezan s BiH. Predsjedavajući Zvizdić je tada istakao da ovaj važan podatak demantira sve one koji govore o BiH kao mogućoj bazi samog terorizma. 

I ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je na toj konferenciji za medije istaknuo da se ne mogu prihvatiti teorije jednog broja kvazieksperata i kvazianalitičara, koji u zloj namjeri iznose takve podatke koji urušavaju stvarni pravni integritet države i nanose ogromnu štetu ekonomji te direktno ili indirektno i veliku finansijsku štetu turizmu.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.