20.9.2017. 11:15
0
Parlamentarci o zabrani kandidiranja osuđenih ratnih zločinaca na izborima i negiranju genocida
Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će biti razmatrano nekoliko zakonskih rješenja među kojima su i izmjene Izbornog i Krivičnog zakona, koje se odnose na zabranu kandidiranja osuđenim ratnim zločincima na izborima i zabranu negiranja genocida i drugih zločina prema prijedlogu poslanika Denisa Bećirovića (SDP BiH).

Ustavnopravna komisija podržala je prijedlog izmjena Izbornog zakona tako da zabrani kandidiranje osuđenih ratnih zločinaca te podržala i prijedlog zakona o zabrani negiranja, poricanja i marginaliziranja genocida.

Predviđeno je i razmatranje dopuna Krivičnog zakona u dijelu koji se odnosi na krivična djela protiv integriteta BiH, odnosno napada na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline BiH, sprečavanje borbe protiv neprijatelja BiH uključujući i službu u stranim vojnim formacijama.

Posebno će biti interesantna tačka dnevnog reda Izvještaj VSTV-a za 2016. godinu a o kojem bi trebao govoriti predsjednika VSTV-a Milan Tegeltija. Prema informacijama Tegeltija se neće pojaviti na današanjoj sjednici zbog zdravstvenih razloga. Ukoliko Tegeltija izostane sa današnje sjednice, Izvještaj neće biti razmatran.

Inače, i Izvještaj o radu VSTV-a u 2015. godini kojeg je branio Milan Tegeltija, nije primljen k znanju, ali nikakvih posljedica po njega i ovu instituciju nije bilo. Problemi su se udvostručili, pa je za očekivati nove zamjerke na njihov rad, ali i Zakon o VSTV-u.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.