22.9.2017. 19:30
0
Šabotić: U BiH korupcija počinje od rođenja
Projekat Razvoj kapaciteta za sprječavanje korupcije i kreiranje strateških dokumenata za borbu protiv korupcije, koji je osmislila Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, a finansira Delegacija EU, ima za cilj pomoći nižim nivoima vlasti da kreiraju vlastite strateške dokumente i akcione planove kako bi se borba protiv te pošasti spustila na niže nivoe, kazao je direktor Agencije Hasim Šabotić gostujući u emisiji Danas na TV Alfa.


- Ovim smo htjeli da damo doznanja i Delegaciji EU da smo mi kredibilni i našim partnerima na nižim nivoima vlasti da oni nisu sami, da uvijek mogu računati na pomoć ove Agencije kada je u pitanju borba protiv korupcije, a i na Delegaciju EU, kazao je Šabotić.

On je istaknuo da se ide ka tome da se korupcija smanji koliko je to moguće, naglasio je da je nemoguće iskorijeniti je, ali da se može smanjiti na najnižu mjeru. Istaknuo je i da je ta pošast zastupljena u svakoj pori života u BiH.

- Korupcija je zastupljena u svim segmentima društva. Istine, negdje u većoj, negdje u manjoj mjeri. Zastupljena je i u javnom i u privatnom sektoru. Kada bi vršili analizu, mogli bi izbaciti neke podatke, ali na osnovu prijava koje smo dobili u Agenciji, mislim da ih je prošle godine bilo 136, i kroz njihovu analizu najviše se to odnosi na zapošljavanje i javne nabavke, kazao je Šabotić.

Prema riječima Šabotića dok se godi svijest građana u BiH ne promijeni korupcije će biti. Kako je kazao, kada građani shvate da ne trebaju davati novac ili dar za nešto što im pripada po zakonu, tada će biti bolje.

- Mi se svodimo na to da nama korupcija počinje od rođenja, imate nekog u porodici ko se porodi, lijep događaj, nama gore (u porodilištu op.a.) niko ništa ne traži, ali mi opet letimo sa nekim poklonom, nekom kovertom, i sami uvlačimo nekoga tamo u priču, što ne bi smjeli i to ide sa koljena na koljeno i tu kraja još uvijek nema, pojasnio je Šabotić.

Šabotić je kazao kako su svi svjesni da je u BiH korupcija sistemska i da se na nju mora odgovoriti sistemskim sredstvima. To znači da sigurnosne agencije poduzimaju represivne mjere te da se uključe kako škole i porodice, tako i mediji, da se govori o tome i shvati šta je dobro, a šta nije.

- Kanton Sarajevo će u ovoj školskoj godini, imati jedan ili dva predmeta kao obavezni, gdje će govoriti o prevenciji korupcije. Krenuli smo u priču i sa drugim kantonima, mislim da će to uroditi plodom. Krećemo od škole, od najnižeg nivoa, pa redom, kazao je Šabotić.

Prijave korupcije ne stoje u ladicama Agencije kazao je Šabotić, nego budu prosljeđivane nadležnim nivoima, prenosi Avaz.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.