23.9.2017. 16:30
0
Poznata imena prijavljenih Litvanaca za zloupotrebe u 'Alumini'
Izvještajem koji je policija RS-a podnijela tužilaštvu za zloupotrebe počinjene u privrednom društvu "Alumina" Zvornik obuhvaćeni su Litvanci Mindaugas Kazakevičius, Virginijus Vajega, Martinas Ugianskis i Gedrius Grigalius


Kazakevičius i Grigalius su osumnjičeni su da su počinili krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privredi, a Vajega i Ugianskis za nesavjesan rad u službi.

Krivično djelo je izvršeno tako što je Kazakevičius kao odgovorna osoba Fabrike glinice "Birač" Zvornik u periodu od 2010. do 2014. godine sa računa "Alumine" u više navrata bez pravnog osnova odobrilo isplatu od ukupno 26.057.652 KM za dva pravna subjekta.

Grigalius je kao odgovorna osoba u "Alumini" bez pravnog osnova odobrilo isplatu od 165.000 američkih dolara pravnom subjektu iz Kolorada (SAD).

Vajega i Ugianskis su, kao odgovorni za radnje nadzora i kontrole zakonitosti poslovanja preduzeća u Fabrici glinice "Birač", propustili dužno činjenje i omogućili nezakonito postupanje Kazakevičiusa i Grigaliusa.

Na taj način prijavljeni su za više pravnih subjekata pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 26.881.589 KM i 165.000 dolara, za koliko su oštetili zvorničku "Aluminu".

Uprava kriminalističke policije MUPRS-a je protiv njih podnijela ovaj izvještaj Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta Tužilaštva RS-a.

Fabrika glinice „Birač“, sada u stečaju, ranije je bila u vlasništvu litvanska grupacija "Ukio", a zbog sumnje u kriminalne aktivnosti MUPRS-a je u preoteklom periodu podnio nekoliko izvještaja protiv bivših odgovornih osoba zvorničkog preduzeća, koje su napustili 2013.

(FENA/Amila Alijagić)

Alumina
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.