29.9.2017. 13:05
0
Susret premijera Novalića sa ambasadoricom Bo
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, ambasadoricu Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo s kojom je razgovarao o dostignutom stepenu bilateralnih odnosa i mogućnostima njihovog daljeg razvoja i unapređenja.


U središtu razgovora bile su ekonomske teme, prije svega realizacija započetih projekata u energetskom sektoru kao što su Blok 7 Termoelektrane Tuzla, kapaciteta 450 megavata i Termoelektrana Banovići, snage 350 megavata.

Federalni premijer je upoznao gošću s dostignutim stepenom realizacije ovih projekata, rekavši da su u završnoj fazi i da bi uskoro mogla uslijediti i njihova konkretizacija.

Kad je riječ o provedbi projekta Blok 7 Termoelektrane Tuzla rečeno je da je ugovor već potpisan s kineskom kompanijom Gezhouba i trenutno se čeka njegovo odobrenje u Federalnom ministarstvu finasija, nakon čega će konačna verzija biti upućena Vladi FBiH, a potom Parlamentu FBiH na usvajanje, što se očekuje na sjednici Doma naroda 5. oktobra.

- S obje strane će biti uloženi dodatni napori da on konačno bude potpisan i predstavljen na Samitu 16+1 (16 zemalja centralne i istočne Evrope plus NR Kina), koji će biti održan 28. novembra u Budimpešti - navodi se.

Drugi kapitalni projekt u elektroenergetskom sektoru je Termoelektrana Banovići, koji je već odobren u Vladi i Parlamentu FBiH i još se čeka obezbjeđenje 15 posto domaćih sredstava kako bi mogla početi njegova realizacija.

- Dio razgovora odnosio se i na potencijalna ulaganja kineskih partnera u saobraćajnu infrastrukturu u Sarajevu i izgradnju pruge Vareš - Banovići, za šta je putem ASA Preventa veliki interes pokazala korporacija "Shanghai CRRC Urban Traffic Construction&Investment", koja je svjetski vodeći dobavljač željezničko-transportne opreme i izgradnje tehnološki najsavremenijih brzih vozova i željeznica u svijetu - saopćio je  Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.     

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.