5.10.2017. 16:15
0
Podizanje optužnica u više predmeta za ratne zločine u svim dijelovima BiH
Zvaničnici Tužilaštva Bosne i Hercegvoine informirali su predstavnike porodica žrtava o aktivnostima na izmjenama Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina kako bi se ubrzala dinamika procesuiranja predmeta, kao i o aktivnostima poduzetim unutar tužilaštva koje bi omogućile brže procesuiranje složenih predmeta i što brži protok manje složenih predmeta prema entitetskim tužilaštvima.

Između ostalog, vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić, predstavnica Kancelarije tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Sarajevu Margriet Prins i zvaničnici Tužilaštva BiH razgovarali su sa žrtvama o aktivnostima na izmjeni Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, procesu traženja nestalih osoba, reviziji posmrtnih ostataka u kosturnicama te regionalnoj saradnji u aktivnostima za ostvarenje pravde. 

Predstavnici žrtava informirani su o planiranim rezultatima tužilaštva u narednom periodu te da se u narednim mjesecima očekuje podizanje optužnica u više predmeta za ratne zločine u svim dijelovima BiH, među kojima su i predmeti za koje već duži period postoji interesovanje javnosti i žrtava.

Također, na sastanku je razgovarano i o pitanjima vezanim za traženje nestalih osoba i procesima ekshumacija koje tužilaštvo vodi s Institutom za nestale osobe, Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Međunarodnom komisijom za traženje nestalih (ICMP) BiH, kao i o tome da će uskoro biti završena revizija posmrtnih ostataka u svim kosturnicama, što će dovesti do većeg broja utvrđenih identiteta nađenih posmrtnih ostataka.

U ovom segmentu je zatražena pomoć udruženja žrtava u prikupljanju informacija o nestalim osobama i lokacijama mogućih masovnih grobnica da bi se ubrzao proces traženja nestalih.

Žrtve su također informirane da su uposlenici tužilaštva, skoro svakog dana, prisutni na lokacijama ekshumacija i potrage za nestalim osobama na različitim lokalitetima širom BiH.

Tužilaštvo BiH održava kontinuirane sastanke i ostvaruje saradnju s predstavnicima udruženja žrtava ratnih zločina iz svih krajeva BiH, jer je saradnja s žrtvama jedan od prioriteta u radu Posebnog odjela za ratne zločine.

Tužilaštvo BiH je od osnutka do danas podiglo optužnice za ratne zločine protiv više od 720 osoba u svim krajevima BiH, saopćeno je iz ove institucije. 


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.