9.10.2017. 19:45
0
Ademaj: Višak stomatologa i internista, nedostaje pedijatara i radiologa
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo u prvom dijelu nastavka 33. radne sjednice dali su pozitivno mišljenje svim kantonalnim zdravstvenim institucijama za njihov rad i finansijsko poslovanje u 2016. godini.

To su: Dom zdravlja, Zavod za javno zdravstvo, Apoteke Sarajevo, Zavod za sportsku medicinu, Zavod za bolesti ovisnosti, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Psihijatrijska bolnica, Zavod za medicinu rada, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu te Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj je istakla da su najveći problemi u ovim institucijama zdravstva zastarjela opremu, čekanja i nedostatak kadra. Navela je da postoji višak stomatologa i internista, a manjak pedijatara, radiologa, ornitologa i oftalmologa.

Ističe da su izvještaji o radu svih institucija dostavljeni u zakonom utvrđenom roku s propisanom metodologijom, kao i mišljenja revizora koja su pozitivna, osim za Dom zdravlja koji je suzdržan jer nisu rezervirali sredstva za tužbe uposlenika za neisplaćene plaće.

Naglasila je da u svim institucijama izvršen program rada s određenim odstupanjima, jer je u nekim ustanovama bio povećan broj izvršenih usluga, posebno u laboratorijama. Sve zdravstvene ustanove su, dodala je, ostvarile veće prihode u odnosu na 2015.godinu, čime su iskazale pozitivno poslovanje.

Naglasila je da prihodi ostvareni u 2016.godinu na nivou primarne zdravstvene zaštite iznose 144.715.000, a bolničke ustanove 6.182.000 KM.

Također, u 2016.godini bilo je 3.206 uposlenih, od čega je medicinski kadar 2.555 i nemedicinski 651. Ministrica smatra da je zadovoljavajući odnos medicinskog i nemedicinskog kadra, dok je najnepovoljniji u ambulanti MUP-a.


(Patria/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.