10.10.2017. 16:19
0
Mario Drmać i učenici osnovnih škola u borbi protiv vršnjačkog nasilja
U okviru projekta Kreativno protiv vršnjačkog nasilja kojeg realizuje Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA, upriličeno je druženje učenika sa bh glumcem Mariom Drmaćem u Goraždu u ponedjeljak, 9.10.2017. godine, u osnovnoj školi "Fahrudin Fahro Beščelija", a druženju su prisustvovali i učenici osnovnih škola „Husein efendija Đozo“ i „Hasan Turčalo Brzi“.

Istaknuti bosanskohercegovački glumac Mario Drmać  razgovarao je sa učenicima osnovnih škola iz Goražda o vršnjačkom nasilju, o tome šta to zaslužuje biti na sceni, stvarajući podsticaj o maštanju i kreiranju služeći se, ne samo glumom, nego i ostalim oblicima umjetnosti. Stečeno znanje učenici će iskoristiti u kreiranju i pripremi predstave o vršnjačkom nasilju.

Učenici će pored kreiranja predstava, kroz niz radionica u školama, uličnih performansa i kreiranja vlastitih Akcionih planova za borbu protiv Vršnjačkog nasilja, biti podstaknuti da kritički razmišljaju o problemu vršnjačkog nasilja te vlastitim iskustvima, bilo u ulozi posmatrača, žrtve ili nasilnika i potencijalnim umjetničkim formama izraziti misli i osjećanja vezane za ovu pojavu. 

„ Smatramo da važnu ulogu u razvoju bilo preventivnih ili interventnih programa imaju i sami učenici, i da oni trebaju biti uključeni i slobodni da daju svoj doprinos novim inicijativama, jer i time utičemo na smanjenje nasilja u školama i i doprinosimo tome da novi programi budu bolje prilagođeni stvarnim problemima u toj školi.“ istakao nam Mario Drmać.

Projekat „Kreativno protiv vršnjačkog nasilja“ realizuje se uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva obrazovanja a uz partnerstvo i saglasnost Ministarstava obrazovanja Bosansko – podrinjskog kantona, Hercegovačko – neretvanskog kantona i Kantona Sarajevo. Naredni susret učenika sa Mariom je u Mostaru 16.10.2017. u prostorijama OŠ Petra Bakule.  

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.