16.10.2017. 22:35
1
Ahmetović: Terorizam ne bira ni vrijeme, ni mjesto
Član Komisije za nadzor rada Obavještajno sigurnosne agencije (OSA), Sadik Ahmetović za N1 je komentarisao izvještaj iz Večernjeg lista koji navodi da tzv. Islamska država vrbuje mlade iz BiH putem interneta, poziva ih da vrše napade kao samostalni akteri u svojoj zemlji.
Podaci kažu da je u prošloj godini evidentiran broj migranata u BiH - 328.898. Ahmetović je kazao da su to prenaglašeni stavovi iz Večernjeg lista.

"List provlači hrvatsku vanjsku politiku prema BiH. To ne doprinosi da se službe odupru onome što je najveći sigurnosni izazov. Potcjenjivanje terorizma nije dobro. Mislim da na takav način nećemo pomoći službama da identifikuju stvarni problem", izjavio je Ahmetović za N1. 

"Nakon donošenja Zakona o učešću na stranim ratištima, nije se pojavilo - jesu procurile informacije da je bilo šet ili sedam onih koji su se borili u Ukrajini", naveo je dadavši da i ti slučajevi trebaju biti procesuirani u Tužilaštvu.

Sadik Ahmetović je pojasnio kako je BiH specifična zemlja po Ustavu, a to se preslikava i na sigurnosni sistem u BiH.

"Bilo je inicijativa, da bar krivična djela iz domena terorizma koordinira Koordinacija policijskih tijela. Nema hrabrosti, političke volje da se takva izmjena zakona donese", kazao je Ahmetović.

Zbog čega nema političke volje?

"Kada se pokuša riješiti problem dođete do barijere. Bilo je to kod deradikalizacije, a to je proces gdje učestvuje cijelo društvo. Promjene zakona - ljudima je preče da zaštite entitetske zakone nego sigurnost građana", kazao je Ahmetović.

On je dodao da je postojala ideja za promjenu zakona, ali nije bilo saglasnosti MUP-a RS.

"Pokušao sam to kao ministar uraditi, nije bilo saglasnosti MUP-a RS, a siguran sam da ni sada nema volje. A najveće priče dolaze iz Banjaluke kako je policija ovakva i onakva".

"Razmjena informacija je najvažnija, a to nije u mjeri kako bi trebalo biti", naveo je Ahmetović.

Po pitanju sigurnosti BiH se ne razlikuje od zemalja u svijetu i regiji, jer kako kaže: "Nijedna zemlja ne može reći da je sigurna. Terorizam ne bira ni vrijeme ni mjesto".

Što se tiče same komunikacije na internetu, koliko BiH kontroliše taj rejon?

"To je doseglo nivo da možemo biti zadovoljni. Država poklanja pažnju tome, ima saradnju sa drugim državama. Vjerujem da se stanje oko ratnika adekvatno pokriva".

Govorio je i o deradikalizaciji, kao o segmentu u koji moraju biti uključeni svi dijelovi društva, da radikalizovane grupe budu predmet rada institucija - kako bi intenzitet bio vraćen ili smanjen.


(Admir Oručević)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.