17.10.2017. 16:18
0
Smrad i dalje nije riješen: Da li su ispoštovani zaključci u vezi s deponijom Smiljevići u Sarajevu?
U sarajevskom naselju Buča Potok, a zbog deponije Smiljevići u Sarajevu gdje je svakodnevno ugroženo zdravlje 60.000 stanovnika, sutra će se u 10 sati okupiti predstavnici građana i predstavnici vlasti kako bi mještani Građani naselja Zabrđe, Sokolje, Briješće, Boljakov Potok, Buča Potok i Dolac vidjeli kako teče implementacija zaključaka koji su usvojeni prošle godine nakon protesta, piše Patria.

Podsjećamo, zbog ove deponije glavnom gradu BiH prijeti ekološka katastrofa, a stanovništvo koje živi u neposrednoj blizini deponije izloženo je isparavanjima s deponije, a sve se reflektuje na zrak, vodu, zemljište, pa su mještani bili prinuđeni čak i blokirati put da bi skenuli pažnju vlasti da se hitno mora sanirati ova deponija.

Jedan od zaključaka donesenih prošle godine je da se odlagalište na kojem je otpad odlagan zadnjih četiri ili pet godina konzervira.

Također je dogovoreno da se ubuduće sav otpad odlaže prema tehnologiji koja se jedno vrijeme primjenjivala u deponiji, a sa čijom se primjenom prestalo prije 4-5 godina, navodno zbog nedostatka finansijskih sredstava.

To podrazumijeva prekrivanje svakog sloja otpada slojem zemlje i folijom koja sprečava širenje neugodnih mirisa.

Dogovoreno je i da se prečistač procjednih voda koji se nalazi u donjem dijelu deponije konačno stavi u funkciju, što bi se trebalo desiti najkasnije do juna naredne godine, kao i da će građanima biti omogućeno da prate radove koji se budu odvijali na deponiji.

- Mi želimo da vidimo kako se stvari odvijaju. Pozvali smo i pemijera KS i predsjendicu skupštine i nadležnog ministra, pa ćemo vidjeti sve na licu mjesta – kazao je Elvedin Selimović predatvnik mještana.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.