17.10.2017. 16:55
0
"Slučaj sa diskriminacijom Srba u HNK je ne samo predizborna usluga Dodiku nego i kočnica evropskih procesa u BiH"
Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović ističe da Bosna i Hercegovina treba biti država u kojoj će se svaki njen građanin na svakom pedlju njenog teritorija osjećati ravnopravnim s bilo kojim drugim građaninom u bilo kojem aspektu života.

- Sadašnje stanje je takvo da gdje je na vlasti nacionalna stranka jednog naroda, druga dva su diskriminirani. Posebno je apsurdno tražiti izgovor za diskriminaciju pozivanjem na navodnu diskriminaciju u nekoj drugoj sredini. To je čista politička demagogija i strategija nacionalnih stranaka za manipulaciju etničkom ugroženošću i stvaranje međuetničkog nepovjerenja jer samo u takvim sredinama oni jesu i mogu biti vlast - navodi Kojović u saopćenju Naše stranke u povodu neprisustva Kluba Hrvata na današnjoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona na kojoj se trebala implementirati Odluka Ustavnog Suda BiH o konstitutivnoj ravnopravnosti.

Kako se ističe u saopćenju, taj problem, sudeći po izostanku spomenutog Kluba, još dugo neće biti riješen. Isto se, smatra Kojović, da zaključiti s obzirom na izjavu predsjednika HDZ-a Dragana Čovića koji je rekao da problem konstitutivnosti treba riješiti na cijelom prostoru BiH te da Mostar ne treba biti izuzetak.

- Dejtonski sistem je, kako je i Evropski sud za ljudska prava jasno rekao još prije skoro deset godina, diskriminatoran i samim tim neprihvatljiv za Evropsku uniju. Oni koji pružaju otpor promjenama dejtonskog ustava i uspostavljanju građanskog modela se boje približavanja BiH ka EU i uspostavljanju pravne države. Slučaj sa diskriminacijom Srba u HNK je ne samo predizborna usluga Dodiku nego i kočnica evropskih procesa u BiH i nema iznenađenja da takav potez dolazi od onih koji su sami sebe proglasili nosiocima evropskih vrijednosti - navodi Kojović u saopćenju za javnost Naše stranke.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.