25.10.2017. 16:59
0
Tuzla - Protest dijaliziranih i pacijenata s transplantiranim organima
Zbog neusvajanja izmjena Zakona o transplantaciji organa u FBiH, dijalizirani i transplantirani bolesnici održali su jutros proteste, odbijajući na određeno vrijeme priključenje na aparate za dijalizu.

Među dijaliziranim pacijentima koji su jutros protestvovali u Tuzli bila je i 32-godišnja Suada Husejnović-Kikanović. Ona se priprema za transplantaciju bubrega u Francuskoj.

- Već 15 godina sam na listi za kadaveričnu transplantaciju. Život mi je ugrožen i posljednji kateter koji je ugrađen, svaki čas može prestati da radi. Zato sam se odlučila da idem u Francusku jer mi život visi o koncu. Isključila sam se sa dijalize da budem podrška svim pacijentima koji štrajkuju ovdje - kazala je Husejnović - Kikanović, članica upravnog odbora Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika TK.

Ključni zahtjev dijaliziranih i transplantiranih bolesnika je usvajanje izmjena i dopuna zakona o transplantaciji organa. Time bi se, kažu, povećao broj transplantacija u FBiH.

- Izmjene i dopune Zakona su prepisane od španskog i hrvatskog modela. Hrvatska je postala lider po broju transplantacija. Ova klauzula koja se odnosi na pretpostavljeni pristanak je puno lakši jer je lakše razgovarati sa porodicom kod koje imamo potpisan pristanak, nego s onima koji to nisu potpisali – istakla je potpredsjednica Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika TK Eldina Softić.

Pacijentima u Tuzli podršku su danas pružili i predstavnici Udruženja transplantiranih i osoba koje čekaju transplantaciju, „Nada“ iz Zvornika i „Udruženja dijaliziranih“ Doboj.

(FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.