27.10.2017. 14:00
0
Ministri država regiona i EU razgovaraju o borbi protiv terorizma
Ministri unutrašnjih poslova zemalja zapadnog Balkana i Evropske unije na današnjoj konferenciji u Sofiji razgovaraju o ključnim sigurnosnim izazovima i budućoj saradnji u oblasti borbe protiv terorizma i radikalizacije, migracija i sprječavanja ilegalne trgovine oružjem.


Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, koji predvodi delegaciju Ministarstva sigurnosti BiH, informirao je prisutne o aktivnostima koje BiH provodi u ovim oblastima, ali i očekivanjima od buduće saradnje zemalja regiona i Evropske unije.   

Na konferenciji je istaknuto da najnovija događanja pokazuju da pitanje borbe protiv terorizma i radikalizacije i dalje ostaje sigurnosni izazov za Evropsku uniju, i za zapadni Balkan.

- BiH ima definiran pravni i institucionalni okvir za borbu protiv ovog sigurnosnog izazova - kazao je Mektić, te naglasio činjenicu da su svi državljani BiH koji su se vratili sa stranih ratišta osuđeni ili je u toku postupak procesuiranja.

Istakao je da očekuje još intenzivniju podršku EU u programima prevencije, rehabilitacije i reintegracije.

Kada su u pitanju ilegalne migracije, fokus ministara unutrašnjih poslova bio je na borbi protiv krijumčarenja migrantima jer ovaj sigurnosni izazov povlači za sobom brojne negativne posljedice poput organiziranih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem migranata, ali i dovode u opasnost te osobe.

Mektić je naveo da pitanje migracija i upravljanja granicom i dalje ostaje na vrhu prioriteta BiH, dodajući da je u ovoj godini uočen trend povećanja broja ilegalnih migranata, što ukazuje da je BiH postala dijelom alternativne rute kroz region.

Ministarski forum o pravosuđu i unutrašnjim poslovima EU - zapadni Balkan, održava se jednom godišnje i služi kao platforma za upoznavanje s aktivnostima i rezultatima u oblasti unutrašnjih poslova i pravosuđa te definiranje budućih pravaca saradnje, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.