7.11.2017. 15:15
0
BiH će u budućnosti biti jedan od ključnih elemenata evropske sigurnosti
Članovi Delegacije Odbora za vanjske poslove, odbranu i sigurnost Senata Češke Republike, koji borave u višednevnoj zvaničnoj posjeti BiH, naglasili su danas da integracije zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) i NATO predstavljaju interes zemalja članica EU.

S tim u vezi, članovi Odbora za vanjske poslove, odbranu i sigurnost Senata Češke Republike izrazili su uvjerenje da će BiH u budućnosti biti jedan od ključnih elemenata evropske sigurnosti, koja je, kako su upozorili, nezamisliva bez uključivanja svih država zapadnog Balkana.

Tokom susreta s članovima Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Seadom Kadićem, Mariom Karamatićem, Ognjenom Tadićem i Martinom Ragužem rečeno je da nema otvorenih pitanja između dvije zemlje.

Naglašena je potreba da se nastavi dobra saradnja komisija PSBiH i odbora Parlamenta Češke, kao i saradnja na nivou rukovodstava parlamenata, uz isticanje da parlamentarna saradnja može doprinijeti značajnijem podizanju nivoa privredne saradnje dvije države.

Zahvaljujući se gostima iz Češke na podršci evropskom i euroatlantskom putu BiH, kao i na realiziranim brojnim projektima u oblastima energetike, poljoprivrede, zdravstva i reforme javne uprave, članovi Komisije Doma naroda PSBiH izrazili su uvjerenje da će realizacija razvojnih projekata u BiH ostati jedan od ključnih prioriteta Vlade i Parlamenta Češke u regionu zapadnog Balkana.

Tokom sastanka ukazano je na činjenicu da u BiH postoje različiti pogledi u vezi sa procesom NATO integracija, te konsenzus svih značajnih političkih faktora kad je riječ o procesu integracija BiH u EU.

S tim u vezi, izraženo je očekivanje da će BiH, usprkos određenim preprekama na evropskom putu, naredne godine dobiti status kandidata za ulazak u EU, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.



(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.