11.11.2017. 13:45
0
Održano ročište uhapšenima u akciji 'Registar'
Ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane prema osumnjičenima Predraga Kurteša, Kemala Kačapora, Dragana Miokovića i Enesa Masle, koji su uhapšeni u okviru akcije kodnog naziva "Registar", održano je danas u Sudu BiH, potvrdila je Feni advokatica Vasvija Vidović, koja zastupa Predraga Kurteša.
Vidović je navela da je predložena za prvoosumnjičenog Kemala Kačapora mjera zabrane napuštanja BiH i sastajanja sa, kako je Tužilaštvo reklo, određenim osobama.

- Za mog klijenta, Predraga Kurteša i ostale predložena je mjera zabrane sastajanja, kako je Tužilaštvo navelo, a nije specificiralo, s određenim osobama. Niti Sudu niti odbrani nisu objelodanjena imena tih osoba i to je ono na šta je odbrana stavljala primjedbe - kazala je Vidović.

Najavljeno je da će odluka povodom prijedloga Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane prema osumnjičenima biti donesena danas u 16.00 sati.

Vidović je navela i da su "sve odbrane osporile nadležnost Suda BiH i državnog tužilaštva, imajući u vidu činjenicu da je čak opisana šteta kao šteta nastala u Federaciji BiH i nema karakteristike djelo samo po sebi koje bi trebalo imati za nadležnost državnog suda".

- To su bile saglasne primjedbe odbrane - istakla je Vidović.

Po njenim riječima, veoma ozbiljna primjedba i Suda i branilaca je na postupanje u pogledu zadržavanja osumnjičenih nekoliko sati nakon što je čak Sud razjasnio da nema razloga za dalje njihovo zadržavanje u pritovoru.

- Očigledno sistem odnosno koordinacije između organa gonjenja nije funkcionirao. Desilo se nešto što se nije smjelo desiti a to je da je preložena mjera da se zadrže u pritvoru, odnosno da se zadrže bez da su lišeni slobode, bez odluke Suda duže nego što treba. To je čak stav sudije bio na koji smo svi dali primjedbu - kazala je Feni Vidović, nakon ročišta.

Osumnjičeni Predrag Kurteš, Kemal Kačapor, Dragan Mioković i Enes Maslo, koji su uhapšeni u okviru akcije kodnog naziva "Registar", nakon odluke Suda BiH pušteni su jučer iz pritvora.

Federalna uprava policije po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila je u četvrtak Predraga Kurteša, Kemala Kačapora, Dragana Miokovića i Enesa Masluzbog postojanja osnova sumnje da su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko milion KM u periodu od 2011. do 2014. godine.

Akcija kodnog naziva "Registar" inicirana je utvrđenim nepravilnostima u izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja federalnog MUP-a, koji je sačinila Kancelarija za reviziju institucija u FBiH za 2013. u pogledu uspostave Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBiH od MUP-a FBiH, navedeno je iz Tužilaštva.

Osumnjičeni su, u okviru organizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usaglašenim zajedničkim djelovanjem, preduzeli mjere i radnje s ciljem zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostavljanja Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, sa unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, saopćeno je iz Federalnog MUP-a.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.