12.11.2017. 21:07
11
Dino Konaković poručio: Od iduće sedmice nastavljamo još intenzivnije. Lažne zaštitnike koji ne udomljavaju pse sram neka bude!
FOTO: Source.ba / Arhiva
U subotu ispred zgrade Parlamenta BiH okupile su se desetine građana Sarajeva na protestu u organizaciji Inicijative građana "Primjena Zakona za zaštitu i dobrobit životinja".

Piše: Haris Ahbabović

Okupljeni su, naime, pozvali na primjenu spomenutog zakona, ali i još jednom poručili da "psima nije mjesto na ulici". Istakli su da je problem prekobrojne populacije napuštenih pasa direktna posljedica neprovođenja i zloupotrebe zakona. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, naglasili su okupljeni, reguliše postupanje sa životinjama u BiH, piše N1.

Ovim povodom na svom Facebook profilu se oglasio premijer Kantona Sarajevo, Elmedin Dino Konaković.

On je na Facebooku napisao sljedeće:

"Prvo ste napravili pritisak kod donošenja Zakona da u njemu ne stoji dio da će se zdravi psi eutanizirati ako nakon određenog vremena u prihvatilištu, 15-30 dana, kao što je praksa u regionu i zemjama EU, ne budu udomljeni.

Uradili ste to jer vi nećete da udomljavate. Prošlo je nekoliko godina i na našim ulicama našlo se preko 12.000 pasa. Napadaju ljude svaki dan. Vas nekolicina ima male biznise i manji dio pasa vozite van BiH i to dobro naplaćujete.

Istovremeno mi srećemo roditelje čija djeca danas imaju dijabetes ili epilepsiju zbog napada, trudnicu koja je izgubila dijete u visokom stepenu trudnoće, staricu kojoj je zbog napada amputirana ruka.

Stručne analize su pokazale da je 65% pasa zaraženo bolestima koje su prenosive na ljude i da je preko 75% igrališta i parkova zaraženo bakterijama kojim se naša djeca mogu zaraziti.

Vi i dalje misite da ćete pritiscima, prijetnjama koje stalno šaljete i podrškom pojedinih novinara koji izmišljaju priče zaustaviti ovu aktivnost? Broj napada se smanjio, ali i dalje u prosjeku jednom dnevno neko od naših sugrađana biva napadnut.

Od iduće sedmice aktivnosti nastavljamo još intenzivnije. Vas lažne zaštitnike koji ne udomljavaju pse, a vrše pritisak smatram suodgovornim za sve što se na ulicama dešava, za svaki napad na naše sugrađane. Sram da vas bude", napisao je Konaković na svom Facebook profilu.

11
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.