16.11.2017. 14:21
0
Dragan Mektić: U ovoj godini došlo do povećanja broja nelegalnih migranata u BiH
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić učestvovao je na Ministarskoj konferenciji Salzburg foruma održanoj u Varšavi. Na dvodnevnoj konferenciji su razmatrani trenutni izazovi u oblasti upravljanja granicom u Evropskoj uniji i njenom neposrednom okruženju.

Mektić je u obraćanju naglasio da pitanje migracija i upravljanja granicom i dalje ostaje na vrhu prioriteta. Statistički podaci pokazuju da je u ovoj godini došlo do povećanja broja nelegalnih migranata zatečenih u Bosni i Hercegovini, te da je došlo do promjene pravca njihovog prebacivanja na južnu rutu koja ide preko Crne Gore. 

- Smatramo da je najveći i najvažniji kratkoročni izazov pojačan nadzor granice između zemalja koje se nalaze na ruti kretanja migranata. Dugoročno je neophodna aktivna podrška nadležnih agencija Evropske unije u procesu suzbijanja i borbe protiv mreže krijumčarenja ljudima na prostoru zapadnog Balkana - kazao je Mektić, ukazujući na još jedan važan sigurnosni aspekt, a to je iznalaženje načina da se zadrže pod kontrolom sve osobe koja se mogu dovesti u vezu s bilo kakvim oblikom radikalnog djelovanja.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina opredijeljena da unapređuje svoje kapacitete u oblasti sigurnosti  granica i u tom smislu želi osigurati veći stepen saradnje između graničnih službi.

- U narednom periodu, fokusirat ćemo se na uvođenje modernih tehnologija, izgradnju infrastrukture, jačanju prekogranične i saradnje između agencija, te unaprjeđenju procjene rizika, prikupljanja podataka i sistema za razmjenu podataka - poručio je Mektić te naglasio potrebu regionalnog pristupa ovom problemu s obzirom da je realno očekivati da će nelegalne migracije biti stalan problem u regionu zapadnog Balkana, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.