17.11.2017. 18:10
0
Može i HR HB i 9. januar samo ne može Dan državnosti BiH
Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH 25. novembra neće prisustvovati obilježavanju Dana državnosti BiH u Predsjedništvu BiH. On će, kako je poručio, biti službeno odsutan. Isti scenario Čović je već imao 2015. godine. Za člana najvišeg političkog vrha Bosne i Hercegovine to je postalo više pravilo nego izuzetak.

Zanimljivo je kako Čović nema ranije preuzete obaveze kada je riječ o nekim drugim datumima i obilježavanju određenih događaja koji potkopavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Tako Čović redovno prisustvuje obilježavanju godišnjica tzv. Hrvatske zajednice Herceg Bosne i HRHB 18. novembra i 28. avgusta.

Ove godine je 28. avgusta iz Mostara Čović poručio da je „došlo vrijeme da ove godišnjice - posvećujući ih ljudima koji su dali živote da bismo mogli da živimo u BiH - obilježavamo tako da možemo s ponosom reći da smo stvarno uredili BiH po mjeri čovjeka i sva tri konstitutivna naroda, i da ovdje možemo da živimo bolje“.

Na isti dan 2016. godine kazao je: „Trebamo zbiti redove i ne tražiti neke nove mogućnosti i rješenja, jer smo ih već kroz oblik višestranačja i pokazali, još uvijek se trebamo okupiti oko jedne ideje, neka to bude ideja Hrvatske Republike Herceg Bosne“.

Čović čak tvrdi da je ovaj „projekat“ pomogao opstanku BiH. Projekat koji je ukinut Vašingtonskim sporazumom 18. marta 1994. godine nakon čega je stvorena Federacija BiH. No ni Čović, a ni njegovi prethodnici nikada nisu odustali od ideje „hrvatske teritorije unutar BiH“. Osim obilježavanja ovih datuma, Čović i njegov HDZ redovno su na grobovima Mate Bobana, Gojka Šuška, Franje Tuđmana.

Čović je bio redovan gost i na obilježavanju važnih datuma za susjednu Hrvatsku kao što su godišnjice akcije Oluja, iako je posljednje dvije godine njegovo prisustvo izostalo. Redovan je i na na Sinjskoj alci.

Prijateljstvo koje gaji sa predsjednikom RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom pokazuje i sve češćim odlascima u Banja Luku, ali i prisustvovom na obilježavanju 9. januara. To je učinio 2013. i 2015. godine. Aplaudirao je nastanku Republike Srpske odakle su protjerane desetine hiljada Hrvata tokom agresije.

Nakon skandala sa postrojavanjem pripadnika OS BiH na neustavnom danu RS 9. januara u Banja Luci ove godine Čović je kazao da se „prevelika pažnja pridaje tom događaju te da se bespotrebno dižu tenzije.“

Jasno je da je Čović time dao podršku svom prijatelju i političkom partneru Dodiku očekujući zauzvrat očito isti odnos kada je riječ o datumima koji se dovode u vezu sa osnivanjem tzv. Hrvatske zajednice Herceg Bosna i Hrvatske Republike Herceg Bosne.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.