17.11.2017. 20:43
0
Denis Zvizdić poručuje: Imaginarne afere bez argumenata ne doprinose miru i saradnji u regionu
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizduć kazao je danas novinarima da ne postoji niti jedan akt kojim je pokrenuto pitanje priznanja Kosova, a na osnovu kojeg bi Republika Srbija mogla reagirati na način na koji je reagirala.

Osim toga, napomenuo je da postoje brojne zemlje, kao što je BiH, koje nisu priznale Kosovo.

- Međutim, našle su različite modele da olakšaju život građanima jedne i druge zemlje, da se olakša vizni režim, i to je ono na čemu BiH insistira, da olakšamo da naši privrednici mogu dobiti vize i napraviti jače ekonomske veze - istakao je.  

Posebno je naglasio da se zbog rigidnog viznog režima BiH s Kosovom, koji je ocijenio kao najrigidniji u svijetu, gubi najmanje 50 miliona KM na godišnjem nivou mogućnosti izvoza.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je mišljenja da svi na zapadnom Balkanu trebaju raditi na jačanju međusobne saradnje, poštivanju i uvažavanju teritorijalnog integriteta, kao i na projektima pomirenja jačanja povjerenja.

Također, smatra da proizvođenje imaginarnih afera, baziranih na nepostojećim argumentima, ne doprinosi miru i saradnji u reionu.

- Uloženo je puno napora u male pomake i ovakve afere, naravno, situaciju blokiraju i vraćaju unazad - istakao je.

Zvizdić je, kaže, očekivao da sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije bude održana nakon izjave tadašnjeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je na mostu između BiH i Srbije rekao da "sanja o ujedinjenju Srbije i Republike Srpske", kako bi bio upozoren da se radi o povredi nacionalnog suvereniteta i integrieta.

Također je očekivao i da se upozori predsjednik RS-a Milorad Dodik "da prestane budan sanjati o otcjepljenju Republike Srpske".

- Onda se održi sjednica na osnovu nepostojeće, iskrivljene ili, da budem do kraja žargonski grub, lažno prenesene izjave jednog od članova Predsjedništva BiH - rekao je.

Zvizdić se osvrnuo i na najavu Saveza za bolju budućnost (SBB) da će se povući iz vladajuće koalicije, odnosno da će ministri iz ove stranke u Vladi Federacije BiH (FBiH) i Vijeću ministara podnijeti ostavke.

Zvizdić se upitao zašto se radi o ostavkama samo sa ta dva nivoa.

- Zašto samo sa nivoa BiH i FBiH, a ne u tri kantona u kojima su isto u koaliciji sa SDA? Također ne znam ni zašto samo ministi a ne i direktori, upravni odbiri i drugi imenovani na različite funkcije - upitao se Zvizdić.

Ipak, kako je kazao, sve je to u fazi deklarativne odluke, a ne i vjerodostojnog pristupa izlaska iz koalicije.

S tim u vezi, predsjedavajući Zvizdić izrazio je uvjerenje da predsjednik FBiH Marinko Čavara neće prihvatiti ostavke te zaključio da se na ovaj način samo stvara utisak da neko želi napustiti koaliciju, ali da iskreno ne želi to učiniti. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.