20.11.2017. 11:15
1
Od danas u primjeni novi grb Banje Luke
Nova znamenja grada Banje Luke od danas su i zvanično u primjeni, nakon što je u "Službenom glasniku“ objavljena odluka o utvrđivanju etalona malog, srednjeg i velikog grba, kao i zastave Banje Luke.


Objavom odluke u "Službenom glasniku“, stekli su se i pravno formalni uslovi za primjenu novih gradskih znamenja, na koje se čekalo još od 2013. godine, kad je Ustavni sud Republike Srpske dosadašnje simbole stavio van snage. 

Nova gradska znamenja, čiji je autor srbijanski heraldičar Dragomir Acović, prihvaćena su na sjednici gradskog parlamenta u julu ove godine.

Iz Gradske uprave Banje Luke su precizirali da se na primjenu čekalo, jer je u međuvremenu morao biti izrađen etalon odluke o novim znamenjima, kao i knjiga grafičkih standarda koja je precizirala način njihove upotrebe.

Ustavni sud RS-a je februara 2013. godine proglasio tadašnji grb Banje Luke neustavnim, jer su u njemu sadržani sami simboli srpskog naroda.

(FENA/Amila Alijagić)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.