22.11.2017. 14:38
10
Načelnik Srebrenice poručuje: Ratko Mladić će ostati upamćen u historiji i ova presuda je još više učvrstila mit o njemu u srpskom narodu
Izricanjem kazne doživotnog zatvora nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, Haški tribunal je potvrdio da je formiran da osudi Srbe jer uskoro prestaje sa radom, izjavio je Srni načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Grujičić je naveo da presuda Mladiću nije iznenađujuća, jer je srpskom narodu poznat dosadašnji rad haških tužilaca i sudija i njihov odnos prema srpskim optuženicima. 

On je istakao da su haške presude stvorile negativnu sliku o Srebrenici, predstavljajući je kao mjesto koje nije za življenje, što je dovelo do iseljavanja stanovništva i srpske i bošnjačke nacionalnosti iz ovog mjesta. 

"Mladić će ostati upamćen u istoriji i ova presuda je još više učvrstila mit o njemu u srpskom narodu, koji mu je zahvalan što ga je spasio od progona i istrebljenja sa ovog prostora", rekao je Grujičić. 

Presudu Mladiću, kao i većinu presuda Srbima u Haškom tribunalu, Grujičić je ocijenio sramnom, ističući da je neshvatljiva pristrasnost kakva je bila i u slučaju sramne oslobađajuće presude Naseru Oriću pred Sudom BiH. 

Grujičić navodi da te dvije sudske odluke dovljno govore i pokazuju pristrasnost, neobjektivnost i različit odnos i standarde sudova prema srpskim optuženicima u odnosu na optužene pripadnike drugih naroda koji su počinili zločine nad Srbima. 

On je uvjeren da će istorija te odluke preispitati i da će doći vrijeme kada će istina nadjačati neistine i neobjektivnost sudova, kao i pojedinih međunarodnih organizacija i zapadnih zvaničnika. 

"Ko je pobio Srbe u ovom kraju, ako haške i sudije i tužioci u BiH nisu nikoga osudili za brojne zločine počinjene nad srpskim civilima na području Srebrenice i Bratunca, u srednjem Podrinju i drugim dijelovima BiH", pita Grujičić. 

On je istakao da su sudovi dužni da daju odgovore na ovo pitanje i procesuiraju počinioce zločina nad Srbima. 

"Bez obzira na ovu i ostale presude, mi nastavljamo da radimo i stvaramo preduslove i ambijent za otvaranje novih radnih mjesta, povećanje broja zaposlenih, rast životnog standarda stanovnika ove opštine", poručio je Grujičić. 

Prema njegovim riječima, na taj način će nastojati da zaustave iseljavanje ljudi i stvore uslove za povratak onih koji su otišli iz ove opštine. 

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je danas nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora. 

(Srna)

10
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.