22.11.2017. 20:45
0
Osnovci iz Jablanice donijeli nagrade sa svjetskog takmičenja u robotici
Učenici Osnovne škole 'Suljo Čilić' iz Jablanice nagrađeni su za najkreativniji video na Svjetskom takmičenju u edukacijskoj robotici (World Education Robotics - WER), održanom u Šangaju.


Tim povodom, njihovi školski drugari, zajedno sa nastavnicima te škole, upriličili su svečani doček za svoje kolege.

Ono što je bilo posebno zanimljivo na tom takmičenju je WER video kategorija u kojoj su timovi morali osmisliti i snimiti video o sebi i robotici, a nagrade su dodjeljivane za najbolji timski video, najkreativniji video, te najbolju prezentaciju i najbolje editirani video.

Ekipe iz Bosne i Herceovine i regiona osvojile su nagrade u svakoj od kategorija, pa je tako u kategoriji za najbolji timski video nagradu osvojila OŠ Vrhbosna iz Sarajeva (BiH), za najkreativniji video je nagrađena OŠ Suljo Čilić iz Jablanice (BiH), za najbolju prezentaciju OŠ Julija Klovića iz Zagreba (RH), a za najbolji editing OŠ Primošten iz Primoštena (RH).

Direktor Osnovne škole 'Suljo Čilić' iz Jablanice Edin Idrizović kazao je u izjavi za medije kako su postignuti rezultati na takmičenju u Kini samo jedan slijed događaja, odnosno rezultat rada djece koja su aktivno radila tokom čitavog ljeta.

- Posebno sam ponosan na naše učenike koji su bili na takmičenju, jer su, između ostalog, pokazali jedan visok nivo kulture i ponašanja, tako da su mi nekako nagrade koje smo dobili došle u drugi plan. Ono što je, također, veoma bitno naglasiti jeste da smo postali dio jedne velike, svjetske, robotičke porodice i upisani smo u anale kao jedna od ekipa koja je dobila nagradu. To je nešto fascinantno i ne mogu opisati taj osjećaj kada su izašli sa zastavom Bosne i Hercegovine i općine Jablanica-  kazao je Idrizović.

Dodao je kako se iskreno želi zahvaliti učenicima i nastavnicima njihove škole koji su, kaže Idrizović, dali jedan nemjeriv doprinos od samih početaka tog takmičenja i prvih koraka u Mostaru.

- Posebno bih se zahvalio SPARK-u iz Mostara, koji je organizator državnog robotičkog takmičenje i koji je dobrim dijelom bio pokrovitelj odlaska naših učenika na ovo svjetsko takmičenje. Naravno, moram kazati da ne bismo uspjeli otići da nismo imali podršku načelnika općine Jablanica Salema Dedića, a posebno ministra trgovine, turizma i zašite okoliša HNK-a Ajdina Teletovića, koji je bio generalni sponzor, i sva ova priča je dobrim dijelom i tom zaslugom - poručio je Idrizović.

Pored spomenute nagrade, Osnovna škola 'Suljo Čilić' iz Jablanice nagrađena je i posebnom nagradom za timski rad i doprinos natjecanju.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.