23.11.2017. 9:11
1
Del Ponte: Nakon presude Mladiću, Dodiku je otežan posao da postigne ono o čemu sanja
Bivša glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte komentarisala je za N1 presudu Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, koji je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotnu kaznu zatvora.

- Moram reći da je Mladić najodgovorniji za zločine počinjene na Balkanu tokom rata nakon Miloševićeve smrti. Posebno sam zadovoljna kaznom koju je izrekao Tribunal jer je osuđen na doživotni zatvor. To je dobro za žrtve, a također je pozitivno i za sam Tribunal i za međunarodnu pravdu jer krajem godine se Tribunal zatvara, nakon što je propisno izvršio mandat koji mu je dodijelilo Vijeće sigurnosti. Izrekli su presude za zločine počinjene tokom rata na Balkanu i svi odgovorni su izvedeni pred sud i Mladić je posljednji koji je osuđen - istakla je Del Ponte.

Mladić je optužen za orkestriranje kampanje etničkog čišćenja, uključujući pokolj hiljada muškaraca i žena u Srebrenici, a istovremeno ga smatraju herojem u RS.

Na pitanje može li presuda biti početak nove regionalne napetosti, Del Ponte je kazala.

- Apsolutno ne. Postoji jedan manji broj ljudi koji su nostalgični za onim što se dešavalo prije toliko godina. Srbija je okrenuta budućnosti i srpski narod je okrenut budućnosti, tako da Srbija ne.

Upitana je i da li smatra da je predsjednik RS takođe nostalgičan.

- Znam Dodika, da nostalgičan je, vjeruje vjerovatno u ono što govori, ali apsolutno ništa neće postići. Nakon ove presude postaće još teže da postigne ono o čemu sanja - kazala je Del Ponte.

(NAP/Alen Avdić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.