23.11.2017. 13:48
0
Kod Dodika počele pripreme za proslavu neustavnog 'Dana RS-a', organizovat će se tradicionalni prijem kod Dodika
Iako je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim 9. januar, kao “Dan RS-a”, počele su pripreme za njegovu proslavu.

Iz kabineta entitetskog predsjednika Milorada Dodika je potvrđeno da je danas u Banjoj Luci održana prva sjednica Odbora za proslavu 9. januara - "Dana RS“, kojom je Dodik i predsjedavao.

-Konstituisan je Odbor za proslavu 9. januara - 'Dana RS' te usvojen Program i Finansijski plan proslave - stoji u saopćenju.

Programom proslave 9. januara – “Dana RS” 2018. godine, kao i prethodnih godina, predviđeni su, kako se dodaje, tradicionalni prijemi kod predsjednika RS-a.

Također, predviđeni su svečani defile na Trgu Krajine, svečana akademija u sportskoj dvorani "Borik“, te svečani prijem u Administrativnom centru Vlade RS-a.

-U svim gradovima i općinama RS-a, te predstavništvima tog bh. entiteta u inostranstvu bit će obilježen 'Dan RS-a', a u Banjoj Luci će 9. januara biti organizovan bogat kulturno-umjetnički program. Programom je predviđeno i tradiconalno obilježavanje 'Dana RS' u Brčko Distriktu - navodi se u saopćenju iz Dodikovog kabineta.

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim 9. januar, "Dan RS-a“, a Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra prošle godine na posebnoj sjednici u Banjoj Luci usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku.

Srpski zvaničnici se pozivaju na taj zakon i tvrde da RS ima pravo da praznuje svoj dan, što je urađeno i 9. januara ove godine.

Za Bošnjake 9. januar nije prihvatljiv kao dan tog entiteta.

-Svaka pomisao na 9.januar Bošnjake vraća na teška dešavanja progona, etničkog čišćenja i genocida koji je počinjen nad njima tokom rata na prostoru ovog entiteta - rekao je ranije entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a smatra da je “Dan RS-a”, koji se po spornom zakonu obilježava i praznuje 9. januara, neprihvatljiv za bošnjački narod, jer se na ovaj način krše prava Bošnjaka, kao konstitutivnog naroda, da budu jednakopravni i jednako tretirani u smislu promoviranja kulture, tradicije, vjere i kulturnog naslijeđa.

Ukazali su da je odlukom Ustavnog suda BiH utvrđena neustavnost odredbe o 9. januaru kao “Danu RS”, zbog čega taj datum nije prihvatljiv.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.