23.11.2017. 17:45
0
SDA: Neusvajanje zakona dovodi u pitanje stabilnost Fonda PIO
Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije osuđuje 'rušenje' Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) od Saveza za bolju budućnost (SBB) kao političke stranke koja čini parlamentarnu većinu, saopćeno je iz SDA.


- Tim rušenjem SBB je izdao 410.000 penzionera i članove njihovih porodica, ukupnu boračku populaciju, sindikate radnika i njihovo članstvo, doslovno svakog građanina Federacije BiH kojem ovaj Zakon omogućuje elementarne uvjete života čije su usvajanje očekivali s velikim nestrpljenjem - navodi se u saopćenju.

SDA smatra da neusvajanje ovog zakona direktno dovodi u pitanje finansijsku stabilnost Fonda PIO, odnosno redovnost isplate penzija u Federaciji BiH.

- Potpuno je jasno da onaj ko supruzi prilikom fiktivnog razvoda braka prenese vrijednost oko 200 miliona KM ne može razumjeti stanje u kojem se penzioneri nalaze - navode iz SDA.

Kako se dalje navodi, "krajnje je licemjerno ovakvo ponašanje SBB-a, tim prije što je resorni ministar Vesko Drljača (SBB) autor i primarni predlagač Zakona o PIO".

- SBB zamjenama teza pokušava zbuniti cjelokupnu javnost, ostajući u vlasti i uživajući sve pripadajuće benefite, držeći više od 1.000 pozicija u vlasti na svim nivoima, a, istovremeno, uporno ubjeđujući narod da je u opoziciji i da građani ne trebaju vjerovati svojim očima nego izjavama čelnika i članova SBB-a - navodi se u saopćenju.

Stav SDA je da "sve upućuje na nedvosmislen zaključak da je glavni cilj i misija cjelokupnog privatnog političkog projekta koji se zove SBB izazivanje haosa kroz rušenje institucija sistema".

- SDA poručuje penzionerima, borcima, radnicima i svim građanima da će učiniti sve da očuva finansijsku stabilnost, redovne isplate Fonda PIO i drugih fondova kako građani ne bi trpili posljedice krajnje neodgovornog i zlonamjernog politikantstva kojeg širi SBB - navodi se u saopćenju.

(FENA/Amila Alijagić)

PIOSDA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.