26.11.2017. 20:50
0
Sarajevski studenti zatražili hitnu obnovu Doma ZAVNOBIH-a
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu danas je uz podršku Rektorata, organizirao univerzitetsku posjetu Mrkonjić-Gradu (Varcar Vakufu) i Jajcu, povodom obilježavanja 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Sarajevski studenti zatražili su hitnu obnovu Doma ZAVNOBIH-a, koji je u izuzetno lošem stanju, te je prepušten propadanju i trajnom nestanku, kako bi se i na taj način izbrisalo sjećanje na najsvjetlije trenutke naše antifašističke historije - saopćeno je iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

U saopćenju se navodi da su studenti danas podsjetili na vrijednosti i značaj ZAVNOBIH-a, posebno ističući jedinstvo svih naroda naše države koje je tada izraženo, u želji za životom u slobodnoj i modernoj državi Bosni i Hercegovini, kakvoj danas težimo.

Također je ukazano na izuzetan značaj 25. novembra, upravo zbog toga što je tog dana nakon gotovo 500 godina obnovljena državnost naše domovine uz puni konsenzus i podršku svih njenih naroda, u okviru njenih historijskih granica.

- Podsjećamo da su te granice potvrđene na Drugom zasjedanju AVNOJ-a, održanom u Jajcu 29. novembra 1943. godine, te da njihovih promjena nema niti smije biti bez punog konsenzusa svih njenih naroda, koji jedino može biti izražen na referendumu koji bi se održao na teritoriji cijele države Bosne i Hercegovine. Time se isključuje bilo kakva mogućnost razmjene teritorija i promjene prirodnih i historijskih granica – navodi se u saopćenju.

Sarajevski studenti su odlučni u tome da će i dalje, kao nosioci budućnosti naše zemlje, činiti sve da zaštite njenu državnost i suverenost, poručio je predsjednik SPUS-a Merim Serdarević iz Varcar Vakufa (Mrkonjić- Grada).

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.