27.11.2017. 14:32
0
Novalić:Saradnja BiH i Slovenije može se poboljšati, posebno na ekonomskom planu
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Slovenije Zoricu Bukinac.

Uz konstataciju da Bosna i Hercegovina i Republika Slovenija imaju tradicionalno dobre i prijateljske bilateralne odnose, bez otvorenih pitanja, federalni premijer poželio je slovenskoj diplomatkinji uspješan rad u BiH. Naglasio je da se saradnja dviju zemalja može značajno poboljšati, posebno na ekonomskom planu, te u oblastima bezbjednosti, turizma, obrazovanje i kulture, zaštiti i unapređenju životne sredine i razvoju takozvanih zelenih tehnologija.  

Gošću iz Slovenije upoznao je s aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom, te izazovima koji stoje na putu provođenja planiranih reformi, čemu je ambasadorica Bukinac dala bezrezervnu podršku svoje zemlje.       

Posebno je istaknuto da evropski put naše zemlje nema alternativu. Bukinac je rekla da će Republika Slovenija, kao i do sada, snažno podupirati proces pridruživanja EU i  najavila nastavak ove podrške.

Razgovarano je i o potrebi prenošenja i razmjene iskustava provođenja reformskih procesa u ovoj prijateljskoj zemlji, pri čemu je federalni premijer naglasio dobre rezultate u reformi javne uprave u Sloveniji.

Bilo je riječi i statusu radnika iz BiH koji se nalaze na privremenom radu u ovoj zemlji čiji je broj u posljednjih pet, šest godina znatno povećan, a potreba za njihovim angažmanom postoji i dalje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

(FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.