2.12.2017. 8:31
0
Sastanak u Zagrebu: Čović i Plenković razmatraju reviziju presude Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku i ostalima
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović sastao se u Zagrebu s premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Teme sastanka bile su mjere koje se mogu u pravnom i političkom pogledu poduzeti u vezi s presudom šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata, ali i situacija među Hrvatima u Bosni i Hercegovini nakon presude.

Zajednički je izraženo nezadovoljstvo dijelovima presude koji se odnose na nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje i određene političke konotacije koju ta presuda ima, a aludira na odgovornost tadašnjeg državnog vrha Republike Hrvatske, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kazano je također kako je razmatrana mogućnost pravnog osporavanja presude putem revizije. Sagovornici su izrazili žaljenje zbog smrti generala Slobodana Praljka.

Premijer RH Andrej Plenković je istaknuo kako je historijska činjenica da je Republika Hrvatska podupirala Bosnu i Hercegovini u najtežim trenucima, od referenduma o nezavisnosti pa do stvaranja preduvjeta za potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je tom prilikom kako je neophodno situaciju u BiH zajednički uravnotežiti te nastaviti tražiti rješenja za BiH. Prioritet je uspostaviti jednakost hrvatskog naroda s ostala dva naroda. Istaknuo je također kako se procesi integriranja BiH u Evropsku uniju ne smiju usporiti te da ih je potrebno snažno ubrzati, kako bi se odnosi u BiH normalizirali.

Na kraju susreta je najavljeno kako će premijer Plenković već iduće sedmice boraviti u BiH, u Mostaru, kako bi razgovarao s predstavnicima Hrvata, Hrvatskog narodnog sabora te braniteljskih udruženja.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.