2.12.2017. 19:50
0
Dr. Hadžidedić: Čovićeva retrogradna politika ima podršku i od nekih krugova iz vana
Osuđuju presudu bivšim čelnicima tadašnje samoproglašene Hrvatske zajednice Herceg Bosna zbog zločina nad muslimanima u BiH tokom rata, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nazvao je zločinačkom.

Dio analitičara smatra da bi takva reakcije mogla imati posljedice po samog Čovića. 

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kojeg je Čović nazvao zločinačkim međunarodni je sud ustanovljen u maju 1993. od strane Ujedinjenih nacija kao odgovor na masovna zvjerstva koja su se u tom trenutku dešavala u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nazivanjem presude takvog suda zločinačkom, Čović je jasno poručio da takvo mišljenje ima i o samom sud.

S druge strane, profesor Zlatko Hadžidedić, ekspert za međunarodne odnose ne očekuje da bi Čović mogao imati posljedice zbog svog ponašanja, koje je profesor nazvao - licemjernim.

Na pitanje hoće li međunarodna zajednica reagirati, jer Čović vrijeđa sud kojeg podržava UN, Hadžidedić je mišljenja da nema više međunarodne zajednice, te da je pitanje da li je ikada i bilo.

„Pitanje je da li je ono što smo nekada zvali međunarodnom zajednicom, da li je to i tada djelovalo složno“, kaže Hadžidedić u komentaru za agenciju Patria. Podsjeća da „smo i 90-ih godina imali slučaj da Britanija vodi zajedno sa Francuskom jednu politiku, Ameriku koja vodi drugu politiku, pa joj se Francuska s drugim predsjednikom pridruži i nađe se na suprotnoj strani od Britanaca“. Imali smo, kaže, i Rusiju koja nije ni sama znala kako da se postaviti jer je bila u teškoj ekonomskoj situaciju. 

„Mi smo sve to zvali međunarodnom zajednicom, ali to je bila samo uluzija. Uvijek se radilo o interesima pojedinih zemalja koje su nastojale koristiti fikciju međunarodne zajednice da bi dodali više težine na vlastita nastojanja“, kaže Hadžidedić, dodajući da trenutno još samo možda Njemačku i Francusku, kao značajne zemlje mogu reći da nastupaju u ime EU.

On smatra da se svijet nalazi u jednom periodu kada dolazi do raslojavanja, kada države - pogotovo velike sile - zauzimaju nove pozicije, i nastoje svaka od njih zauzeti što bolje mjesto za sebe.

„Ne spadam u one koji smatraju da gospodin Čović svojom retorikom samo nastoji homogenizirati svoje biračko tijelo, već da jednostavno ima i iz vana neku podršku za to što radi“, kaže dr. Hadžidedić, dodajući da se to ne odnosi samo na Čovića, već i na neke druge političare u zemlji, koji djeluju retrogradno.  

Vjerovatno, dodaje, da takvi političari imaju podršku da destabiliziraju kompletnu situaciju u BiH, zatim i u regionu, i da stvore jednu nepodnošljivu situaciju koja će stvoriti neku vrstu iluzije - ili sukob na Balkanu ili nove podjele ako se to želi izbjeći.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.