4.12.2017. 15:00
0
Žarko Puhovski: Plenković dolazi u Mostar da bi ojačao svoju poziciju u HDZ-u
Dolaskom u Mostar Andrej Plenković na provom mjestu želi ojačati svoju poziciju unutar stranke, jer mu prigovaraju da nije dovoljno nacionalistički orijentiran, izjavio je hrvatski politolog Žarko Puhovski, komenatarišući posjetu hrvatskog premijera Mostara umjesto Sarajevu nakon osuđujuće haške presude bivšim čelnicima Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, što je izazvalo oštre reakcije u Sarajevu.

Puhovski smatra da je jačanje pozicije Plenkovića unutar vlastite stranke glavni motiv posjete Mostaru umjesto Sarajevu, te da su svi ostali motivi drugorazredni.

„Drugi motiv bi bio taj da se da podrška hrvatskoj zajednici u BiH. Sve ostalo je irelevantno. To su ta dva motiva. Druga razmatranja ne postoje ni kod njega ni kod predsjednice, niti kod predsjednika Parlamenta, niti kod oporbenih stranaka što je još žalosnije“, smatra Puhovski.

Na pitanje koliko takvo ponašanje može nanijeti štetu samoj Hrvatskoj, obzirom da su neki od vodećih listova u svijetu, poput britanskog The Guardiana Plenkovića već nazvali prvim premijerom jedne članice EU koji podržava ratne zločince, Puhovski kaže da je ta šteta dugoročna, ili srednjoročna. „Plenkoviću je sada samo važno da ima podršku stranke, odnosno desnice“.

„Sasvim je jednostavno bilo reći: 'Franjo Tuđman je bio otac, utemeljitelj hrvatske države, međutim njegova politika u BiH, u godini dana koju sud razmatra, je bila pogrešna'. I sve ste obavili. Niko vam ništa ne može prigovoriti. Čak i Vučić je bio u stanju to reći, koji je za razliku od Plenkovića zaista bio četnik, bio je organizirani četnik. Plenković ništa nema s ratom, Grabar-Kitarović ništa s ratom nema,  ali oni se sada moraju dokazivati, i zbog toga su oni manje inteligenti od Vučića“, kaže Puhovski, podsjećajući da Plenkoviću zaista često prigovaraju zašto nije bio u vojsci.

„On se sada na ovaj način izvlači, govoreći u političkom kontekstu“, smatra Puhovski. Očekuje da će se tenzije između Hrvatske i BiH spustiti. Također, ne misli da će biti i nekih pravnih konzekvenci po Hrvatsku, ali će ih, očekuje, politički svakako biti.

„Hrvatska je provela socijalizaciju ratnih zločinaca, ti zločini su sada postali i moji ratni zločini, htio ja to ili ne, jer sam ja državljanin te države, a ta država se nije u stanju distancirati od takvog režima, i to je ozbiljna greška“, zaključuje Puhovski.

(NAP/Amila Alijagić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.