11.12.2017. 14:24
0
Žrtve se boje da se zločinački apetiti nisu smirili
Povodom zatvaranja Tribunala u Hagu i Dana ljudskih prava, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović je na današnjem skupu ukazao na izjave članova Predsjedništva BiH, jednog koji je osporio presude Tribunala, nazvao presudu zločinačkom, a zločince herojima i drugog člana Predsjedništva BiH koji je opravdavao zločince osuđene za zločin genocida.

Tahirović je upozorio na stalna i brutalna negiranja zločina, na omalovažavanje i ponižavanje žrtava.

- Apsurd našeg društva je u tome da su odgovorni, umjesto prihvatanja presuda i odavanja pijeteta žrtvama zločina, počeli, više nego ikada, vršiti pritisak na te iste žrtve i kontinuirano djelovati da laž postane istina, a istina laž.

Tribunal u Hagu je procesuirao i osudio lidere u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, kojima je utvrđena namjera da svojim političkim i vojnim djelovanjem promijene strukturu stanovništva BiH i ugroze suverenitet i teritorijalni integritet kroz pokušaj podjele BiH između Srbije i Crne Gore i Hrvatske. Tribunal je osudio grupe i pojedince iz vojnog i političkog vrha, kao i neposredne izvršitelje teških krivičnih djela - rekao je Tahirović.

Rad ICTY-ja stvorio je neprocjenljivu građu dokaznog materijala koji se sastoji od relevantnih dokumenata, materijalnih dokaza i velikog broja svjedočenja žrtava i drugih svjedoka. Sudovi u regionu bi, kaže Tahirović, trebali na osnovu tih istraga nastaviti procesuiranje zločinaca.  

- Tribunal je jedina pravosudna institucija koja je svojim djelovanjem donijela djelimičnu satisfakciju i pravdu žrtvama - rekao je Tahirović dodajući da su najveći doprinos u ostvarivanju pravde osigurale žrtve, koje su više puta svjedočile o onome što su doživjele.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva kazao je da su dvije posljednje haške presude veoma značajne za žrtve.

- Žrtve su djelimično zadovoljne jer su dobile satisfakciju za ono što su doživjele devedesetih godina - rekao je Grabovica. On je upozorio na neprocesuiranje pred domaćim sudovima krivaca za opsadu Sarajeva, tokom koje je ubijeno 11.200 ljudi od čega 1.600 djece.

Kada Hotić iz Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa istaknula je da zbog posljednje dvije presude u Haškom tribunalu znaju da je pravda dostupna i da će zločinci odgovarati. Hotić je rekla da je svijet prepoznao fašizam i kaznio ga, ali...  

- Šta je ovo što je nas snašlo? Kako nazvati ovo zlo sada kad se sa državnog nivoa negiraju presude jednog međunarodnog suda - upitala je Kada Hotić. Ona je iskazala zahvalnost Tribunalu, koji je donio pravdu žrtvama.

- Postoji opasnost da se zločinački apetiti nisu smirili, bojimo se da nije sve završeno i pomalo nas je strah - rekla je Hotić.

Munira Subašić iz Udruženja Majki Srebrenice rekla je da stalno sreće zločince koji su ubijali pa i osumnjičenog ubicu njenog sina.

- Nema pravde dok se sve ubice ne kazne - rekla je i najavila nastavak borbi žrtava za istinu i pravdu. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.