18.12.2017. 14:04
0
USAID WHAM - Kreiranje oko 1.500 radnih mjesta i povećanje izvoza za 30 posto
Povećanje izvoza i stvaranje novih radnih mjesta, osnovni su ciljevi projketa podrške ekonomskom jačanju BiH pod nazivom "Razvoj radne snage i veći pristup tržistima" (Workforce and Higher Access to Markets Activity - WHAM) koji je danas predstavila Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH).

- USAID je dosad uložio oko 60 miliona dolara u razvoj privatnog sektora u BiH. Jedan od glavnih razloga što ulažemo toliko u razvoj privatnog sektora jeste što je i dalje gotovo 500 hiljada ljudi nezaposleno. Zbog toga je USAID ovdje sa našim partnerima na projektu WHAM da te statističke podatke poboljšamo – izjavio je Andrew Boegel, direktor Ureda za ekonomski razvoj USAID-a BiH.

Radi se o trogodišnjem USAID-ovom  programu koji ima za cilj povećanje broja radnih mjesta i nivoa prihoda  kroz unapređenje trgovinske ekspanzije BiH u EU i regionalna tržišta. To se namjerava ostvariti prvenstveno putem programa dodjele bespovratnih sredstava domaćim malim i srednjim preduzećima, te organizacijama koje predstavljaju  preduzeća s izvoznim potencijalom u sektorima drvoprerade, metaloprerade, te tekstila, obuće i kože.

Cilj je, kako je istakao Boegel, da im se pomogne, da se unaprijedi njihov rast i omogući bolji pristup tržištima, posebno evropskom.

- USAID je odredio investiciju od četiri miliona dolara u ovaj projekat. Očekujemo da će ova investicija rezultirati povećanjem izvoza odabranih preduzeća za oko 30 posto i sa oko 1.500 novih radnih mjesta – naveo je Boegel.

USAID WHAM će raditi i na unapređenju kapaciteta brzorastućih, izvozno orjentisanih preduzeća dodjeljujući im finansijsku i tehničku pomoć za unapređenje radne snage, potom povećanja pristupa tržištima, te poboljšanju kvaliteta  proizvoda i uvođenja novih tehnologija za upravljanje kvalitetom i certifikaciju.

- VTKBiH kao institucija koja pruža podršku malim i srednjim preduzećima s posebnim fokusom na naše izvoznike nastoji kroz ovaj projekt i partnerski odnos u ovom projektu da doprinese realizaciji njegovih ciljeva jer se jednostavno ciljevi projekta  podudaraju sa ciljevima Komore, a to je povećanje izvoza i stvaranje novih radnih mjesta – kazao je Enes Ališković, direktor Agencije za promociju izvoza VTKBiH.

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.