18.12.2017. 21:48
0
Zvizdić – Mogherini: BiH mora nastaviti pozitivni zamah približavanja EU
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se večeras u Briselu s visokom predstavnicom Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Razgovarano je o situaciji u BiH i o najnovijim dešavanjima na evropskom putu Bosne i Hercegovine. Visoka predstavnica EU Mogherini je čestitala usvajanje seta zakona o akcizama kao bitnom koraku ekonomskog razvoja.

Predsjedavajući Zvizdić i visoka predstavnica Mogherini su se saglasili da Bosna i Hercegovina mora nastaviti pozitivni zamah kako bi se približila Evropskoj uniji. Sugovornici su također razmijenili mišljenja o političkoj situaciji u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da BiH pridaje izuzetan značaj političkom dijalogu s Evropskom unijom. Upoznao je visoku predstavnicu sa stepenom realizacije Reformske agende i odgovora na Upitnik Evropske komisije. Rekao je da Bosna i Hercegovina s velikom pažnjom očekuje objavljivanje najavljenog strateškog dokumenta o proširenju i naglasio da vjeruje da će Strategija odražavati jasnu podršku perspektivi proširenja Evropske unije na zapadni Balkan.

Visoka predstavnica Evropske unije i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini će se večeras sastati na neformalnoj večeri s premijerima država zapadnog Balkana. To je treći po redu sastanak ove godine i razgovarat će o dešavanjima u regiji te perspektivama za narednu godinu.

Sastanku će, osim predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, prisustvovati premijeri Albanije, Makedonije, Srbije, Crne Gore i Kosova.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.