25.12.2017. 15:21
0
Rak kod ljudi uspješno izliječen vakcinama
Personalna vakcina protiv raka uspješno je suzbila razvoj i relaps bolesti čak dvije i po godine nakon početka tretmana, pokazalo je kliničko istraživanje na ljudima predstavljeno na konferenciji Američke udruge za istraživanje raka (AACR) u Washington.

Vakcine se uobičajeno koriste za liječenje bolesti koje uzrokuju mikroorganizmi poput virusa i bakterija. Međutim, novija istraživanja utvrdila su da se one mogu napraviti tako da djeluju na proteine karakteristične za razne tumore.


U ranijim studijama obično su korištene vakcine koje su djelovale na proteine koji su pronađeni kod više oboljelih od nekog oblika raka. Nažalost, one nisu uspjele jasno zaustaviti razvoj raka.

Šta su personalizirane vakcine

U novoj studiji tim s Instituta za rak Dana-Faber u Bostonu razvio je personalne vakcine koje su sadržavale neoantigene, mutirane proteine specifične za svaki određeni tumor određenog bolesnika.


Neoantigeni se identificiraju pomoću sekvenciranja genoma tumora oboljelih. Na taj način stručnjaci dolaze do važnih informacija o jedinstvenim mutacijama koje su uzrokovale rak. Kada se neoantigeni ubrizgaju u organizam, pokreće se napad T ćelija odbrambenog mehanizma na ćelije tumora.

Catherine Wu i njezini suradnici na Institutu identificirali su 20-ak neoantigena svakog od 12 pacijenata i na temelju njih napravili personalne vakcine koje su ubrizgali oboljelima.

Kod svih bolesnika koji su primili vakcinu utvrđeno je da su zdravi više od dvije i pol godine od početka liječenja. Ipak, nekim bolesnicima kod kojih je rak bio u poodmakloj fazi trebalo je dati neke dodatne tretmane.

Tako je dvoje bolesnika uz cjepivo dobilo i imunoterapiju lijekom PD-1 inhibitorom. Kombinacija dvije terapije onemogućila je tumorskim ćelijama da izbjegnu napade ćelija odbrambenog sistema.

Skup i dug postupak


Na razvoju personaliziranih vakcina rade brojni znanstvenici širom svijeta. Jedini problem ovakvih lijekova je to što su skupi, a također trebaju mjeseci da se razviju.


Ipak, ako se pokažu učinkovitima, personalizirane vakcine mogle bi postati rješenje za milione bolesnika širom svijeta koji trenutno uglavnom ovise o kemoterapijama koje imaju teške nuspojave.

S vremenom, kako tehnike sekvenciranja i razvoja specifičnih proteina budu postajale sve jeftinije i brže, tako će i liječenje raka personaliziranim vakcinama postajati sve dostupnije.

(Avaz/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.