28.12.2017. 11:34
0
Pojačane mjere sigurnosti za doček Nove godine u Sarajevu: Sve osobe koje se budu kretale oko SCC-a će biti pregledane
Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) sačinila je Operativni plan u vezi s organiziranim javnim dočekom Nove godine u Sarajevu, a koji podrazumjeva fizičko, operativno, kontradiverziono i saobraćajno osiguranje.

Kako je Feni kazala načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS Suvada Kuldija, radi se o planu u skladu s kojim će, između ostalog, biti reguliran prilaz lokalitetu centralnog dočeka Nove godine u glavnom gradu BiH (plato ispred Sarajevo City Centera - SCC), uključujući i funkcioniranje više kontrolnih punktova, kao i sigurnosne mjere na području cijelog kantona.

Precizirala je da će sve osobe koje se budu kretale ka lokalitetu na kojem će biti upriličena proslava Nove godine biti detaljno pregledane od redara, ili policijskih službenika.

Tim povodom, iz MUP-a KS pozivaju građane, koji će Novu godinu dočekati na otvorenom, da se uzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava - petardi i drugih, odnosno da ta sredstva ne nose, kao ni  alkoholna pića, čije je konzumiranje zabranjeno na javnom mjestu, uključujući i staklene boce i bilo kakve oštre ili tupe predmete kojima bi mogla biti nanesena i najmanja povreda drugoj osobi.

Usto, upozoravaju da unošenje takvih sredstava, ili predmeta na prostor/lokalitet javnog dočeka Nove godine neće biti dozvoljeno, a sve radi preduprijeđivanja eventualnih neželjenih posljedica.  

Kuldija je kazala kako je Uprava policije MUP-a KS u koordinaciji s drugim partnerskim institucijama i agencijama (policijskim/sigurnosnim) poduzela sve mjere i radnje kako bi aktuelnu povoljnu sigurnosnu situaciju održala na odgovarajućem nivou, te su u tom kontekstu i mjere opreza podignute na najviši mogući nivo.

Istovremeno, iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH) Feni su kazali da  će njihovi pripadnici, kada se radi o području KS-a, a u skladu sa postojećim propisima i planovima, obezbjeđivati zgrade institucija BiH na Trgu BiH, kao i druge objekte koje Direkcija inače štiti.

Također, pripadnici DKPT-a BiH sudjeluju u radu Operativnog štaba, organiziranog od  Gradske uprave Grada Sarajevo i MUP-a KS-a koji će biti nosilac obezbjeđenja javnog skupa – dočeka Nove godine, te, prema Sporazumu o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj saradnji agencija za provođenje zakona, Direkcija će pružiti svu neophodnu pomoć i podršku kako bi taj događaj protekao bezbijedno i bez incidenata.

- Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH će prilikom obavljanja poslova i zadataka iz svoje nadležnosti,  kao i do sada, blisko sarađivati sa svim policijskim agencijama u BiH te pružiti podršku gdje je god to potrebno, a sve u cilju očuvanja bezbijednog okruženja za sve građane u Bosni i Hercegovini - rečeno je Feni iz te institucije.

Na planu očuvanja sigurnog okruženja tokom predstojećih praznika značajno mjesto i uloga pripadaju Federalnoj upravi policije (FUP) iz koje, zbog zaštite konkretnih operativnih aktivnosti, u međuvremenu, poduzete mjere nisu mogli detaljnije komentirati.

- Direktor Federalne uprave policije dao je pismene zapovjedi i upute svim policijskim organima u Federaciji BiH za postupanje u vremenu predstojećih blagdana - rečeno je Feni iz te institucije, uz napomenu kako radi zaštite povjerljivih informacija ne mogu javno komentirati konkretne operativne aktivnosti.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.