29.12.2017. 13:57
0
MOBiH i Policija Brčko Distrikta BiH potpisali Memorandum o saradnji
Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i direktor Policije Brčko Distrikta BiH Dragan Pisić potpisali su danas Memorandum o saradnji i stručnoj pomoći u izgradnji sistema za očuvanje mentalnog zdravlja Policije Brčko Distrikta.

Potpisivanju, koje je obavljeno u Ministarstvu odbrane BiH, prisustvovao je pomoćnik ministra odbrane BiH za upravljanje personalom Sead Muratović i šef Odsjeka za tranziciju personala koji je ujedno primarni nosilac programa "Preventiva" u Ministarstvu odbrane BiH.

Pendeš je izrazila zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma i naglasila da je "opredijeljenost Ministarstva odbrane BiH da i u budućnosti radi na daljnjem jačanju napora Policije Brčko Distrikta da izgrade vlastiti sistem brige za mentalno zdravlje pripadnika policije, ali i za zdravlje njihovih porodica."

Tokom ceremonije potpisivanja memoranduma istaknuto je kako MOBiH ima izgrađen vlastiti, stabilan i održiv sistem brige za mentalno zdravlje i psihosocijalnu asistenciju i rehabilitaciju svojih pripadnika, koji je simbolički nazvan "Preventiva" projekat, i koji ministarstvo samostalno implementira već treću godinu.

Pisić je zahvalio Pendeš na podršci i pomoći koju je pružala Policiji BD tokom pripreme i definiranja Memoranduma, ali i na drugim vrstama pomoći institucijama Distrikta Brčko.

On je izrazio očekivanja da će implementacija Memoranduma pomoći instituciji na čijem je čelu da se na adekvatan način odgovori na izazove koji se javljaju u poslovima koje obavljaju pripadnici Policije BD, što će se zasigurno pozitivno odraziti na kvalitet rada i života policajaca u Brčko Distriktu, ali i članova njihovih porodica.

Projekat "Preventiva" u MO i OSBiH je otpočeo 2013. godine i izgrađen je uz pomoć i podršku inostranih i domaćih partnerskih organizacija, u prvom redu Međunarodne organizacije za migracije (IOM), zatim Kraljevine Danske, Kraljevine Norveške, te Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Od domaćih partnera implementaciju projekta pomogla su entitetska ministarstva zdravlja i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.


 (FENA/Ajla Hurko) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.