6.1.2018. 10:25
0
MOBiH i OSBiH fokusirani na približavanje evroatlantskim integracijama
Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) u potpunosti su ispunili sve zakonske obaveze i zadaće tokom 2017. godine, čime su se svrstali u red najorganiziranijih institucija BiH.

- Proteklu 2017. godinu obilježile su aktivnosti od strategijskog značaja za Bosnu i Hercegovinu, a koje se odnose na opredijeljenost institucija BiH na putu ka evroatlantskim integracijama - rečeno je Feni u Ministarstvu odbrane BiH (MOBiH), sumirajući rezultate rada odbrambenih struktura ostvarenih u prošloj godini. 

Kako iz ove institucije navode, MOBiH i OSBiH su u protekloj godini pokazali trajnu posvećenost kada se radi o knjiženju perspektivne vojne imovine, sudjelovanju u operacijama potpore miru, te rješavanju viškova naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava (MES), kao i aktivnostima deminiranja, odnosno brojnim drugim aktivnostima, uključujući i donošenje određenih pravilnika i propisa radi unapređenja efikasnosti rada.

Iz MOBiH-a podsjećaju da će protekla godina, između ostalog, ostati upamćena i po angažiranju pripadnika OSBiH u gašenju velikog broja požara, u čijem su lokaliziranju prednjačile helikopterske posade OSBiH, ali i pješačke postrojbe na tlu, a što je uspješno realizirano u sklopu segmenta civilno-vojne suradnje.

Istovremeno, u 2017. godini nastavljene su aktivnosti uknjižbe perspektivnih vojnih lokacija kao uvjeta za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO-u - MAP-a (Talinski uvjet). Od ukupno 63 perspektivne lokacije, 42 lokacije nalaze se u Federaciji BiH, a 21 u Republici Srpskoj. 

Kada se radi o procesu uknjižbe perspektivnih vojnih lokacija, u FBiH registrirana je 31 lokacija, a još dvije bit će registrirane uskoro, dok u RS-u ni jedna od lokacija još nije uknjižena na Bosnu i Hercegovinu (za lokaciju 'Veliki Žep' završen je sudski postupak - presuda Ustavnog suda BiH). Ostale perspektivne lokacije su, također, u procesu uknjižbe, uz uvažavanje specifičnosti svake od lokacija.

- Aktivacijom MAP-a, stupit će na snagu nova Odluka Predsjedništva BiH, prema kojoj će ukupan broj perspektivnih lokacija biti 57. Od tog broja 37 lokacija bit će u FBiH, a 20 u RS-u - ističu iz MOBiH-a.

O rezultatima tog procesa Ministarstvo obrane BiH redovno je informiralo Predsjedništvo BiH i ambasadore zemalja NATO-članica u BiH, a, nedavno, i predstavnike Vojnog komiteta  NATO-a, kao i javnost, te očekuje da će ove aktivnosti doprinijeti skoroj aktivaciji MAP-a za BiH.

Kako iz MOBiH-a nadalje navode, OSBiH su u 2017. godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU-a, u sklopu kojih je trenutno angažirano 66 pripadnika OS.

Tako je u operaciji potpore miru u Afganistanu angažirano 57 pripadnika OS BiH, a ova misija je sredinom 2017. godine proširena s dva pripadnika vojne policije OSBiH.

U UN-mirovnoj misiji u Kongu i Maliju nalazi se ukupno sedam pripadnika OSBiH, a u misiji EU u Srednjoafričkoj Republici angažirana su dva štabna oficira.

Po podacima MOBiH-a, dosad su u sklopu spomenutih misija sudjelovala više od 1.333 pripadnika OSBiH zajedno s brojnim vojnicima iz cijelog svijeta, gdje su, prema brojnim javno izrečenim ocjenama, na najbolji način predstavljali Bosnu i Hercegovinu.

Iz MOBiH-a, također, navode da će se i u 2018. godini maksimalno angažirati na izvršavanju nepromijenjenih misija i zakonom definiranih zadaća, a  na dobrobit svih bh. građana i jačanja ugleda Bosne i Hercegovine u svijetu, usprkos nepovoljnim financijskim aspektima. 

Između ostalog, MOBiH planira nabavku novih helikoptera i motornih vozila putem višegodišnjih projekata koje je odobrilo Vijeće ministara BiH, iako je budžet i dalje restriktivan (izdvajanja za odbrambene troškove su manja od jedan posto BDP-a).

- Aktivacija MAP-a djelovala bi i kao zamajac za provedbu dokumenta 'Pregled obrane' i pratećeg Plana modernizacije OSBiH, koje je Predsjedništvo BiH odobrilo - rečeno je Feni u MOBiH-u povodom rezimiranja aktivnosti realiziranih u protekloj i najave planova za 2018. godinu.

(Ajla Hurko)

MOBiHOSBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.