17.1.2018. 19:52
0
Zbog čega je dolazak predsjednice Grabar-Kitarović u Sarajevo ocijenjen kao posjeta visokog rizika
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je danas u službenu posjetu Bosni i Hercegovine. U Sarajevu se sastala sa članovima Predsjedništva BiH, državnim premijerom Denisom Zvizdićem, članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te vjerskim i nevladinim organizacijama u Sarajevu.

Grabar-Kitarović je tokom konferencije za medije rekla da je Hrvatska prijatelj Bosni i Hercegovini, te da će ta zemlja biti podrška BiH na njenom evropskom putu.

„Grlimo BiH, nema upućenijih država na svijetu jedne na drugu od BiH i Hrvatske“, rekla je Grabar-Kitarović.

S druge strane, dio analitičara primjećuje da se hrvatska predsjednica kroz Sarajevo vozila u blindiranom mercedesu. Osim toga, nije doputovala u Sarajevo u utorak navečer kako je bilo najavljeno, već u srijedu ujutro. Hrvatski Jutarnji list objavio je da su sigurnosni razlozi uzrokovali promjenu plana predsjednicinog dolaska u Sarajevo.

Profesor sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu dr. Goran Kovačević kaže da su sigurnosne agencije ocijenile da je predsjednicina posjeta BiH posjeta visokog rizika, te da su zbog toga odlučile da se Grabar-Kitarović vozi u blindiranom vozilu.

„Drugo pitanje je zbog čega je ta posjeta ocijenjena posjetom visokog rizika“, rekao je Kovačević, podsjećajući da je hrvatski premijer Andrej Plenković u BiH dolazio nekoliko puta prošle godine ali da nije poznato da je koristio blindirano vozilo.

Iako je tokom današnje konferencije za novinare Grabar-Kitarović govorila o važnosti Bosne i Hercegovine njoj kao hrvatskoj predsjednici, samo nekoliko mjeseci ranije ona je govorila o BiH kao o leglu terorista, koji se u zemlju vraćaju sa sirijskih ratišta. To je izazvalo oštre reakcije u bh. javnosti. Grabar-Kitarović je ostala pri svojim tvrdnjama iako su i bh. i hrvatske sigurnosne agencije demantirale takve navode.

Državni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da treba pitati predsjednicu zarad čijih interese i u koje svrhe je iznosila takve tvrdnje. Na društvenim mrežama također su brojne kritike na račun odnosa predsjednice Grabar-Kitarović prema bh. građanima.

„Iako blindirano vozilo predsjednice Grabar-Kitarović pokazuje kakvo mišljenje ima o BiH, Sarajevo je danas pokazalo evropsko lice“, kaže jedan od korisnika na društvenim mrežama.

Ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu održan je mirni protest povodom dolaska predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Bosni i Hercegovini, ali je skup prošao bez i najmanjeg incidenta.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.