22.1.2018. 11:50
0
Sukob interesa u policijskim službama: Odbor za žalbe i korupciju
Veći broj policijskih službenika od Vijeća ministara tražio je zaštitu i izuzeće kompletnog Odbora za žalbe policijskih službenika. Slučaj je dobio karakter masovnog nepovjerenja u rad organa imenovanih od Vijeća ministara.

Svevlad Hoffmann, policijski službenik u činu Glavnog inspektora, zaposlen u Graničnoj policiji BiH, upozorio je pismeno ministra sigurnosti Dragana Mektića na nezakonitosti i sukob interesa u radu ovog odbora. O čemu se radi?

Vijeće ministara BiH je još 23. maja 2017. imenovalo Grenka Arapovića za člana Odbora za  žalbe policijskih službenika i to kao službenika Ministarstva pravde BiH. Pola godine nakon toga Vijeće ministara BiH je, na sjednici od 9. novembra, imenovalo Arapovića na poziciju  pomoćnika direktora za unutarnju kontrolu Službe za poslove sa strancima, koje je u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH.

Prema zakonu je striktno propisano da sastav Odbora za žalbe policijskih službenika, uz četiri policijska službenika iz tri policijske upravne organizacije iz Ministarstva sigurnosti, čine i tri državna službenika iz tri državna ministarstva: Ministarstva pravde, Ministarstva sigurnosti i Ministarstva civilnih poslova.

Grenko Arapović je u vrijeme imenovanja za člana Odbora za žalbe policijskih službenika bio državni službenik Ministarstva pravde BiH, ali je to svojstvo izgubio imenovanjem za Pomoćnika direktora Službe za poslove sa strancima, koje je u stastavu Ministarstva sigurnosti. Dakle, u Odboru za žalbe policijskih službenika nema niti jednog člana iz Ministarastva pravde BiH. Arapović je u sukobu interesa.

Patria saznaje da je Hoffmann zatražio od ministra Dragana Mektića, da pokrenu postupak hitne suspenzije i razrješenja Arapovića sa pozicije člana Odbora za žalbe policijskih službenika i zamjeni ga sa državnim službenikom iz Ministarstva pravde BiH. On je predložio da se o ovoj apsurdnoj situaciji odmah obavijesti predsjednik Odbora za žalbe Samir Rizvo, koji je odgovoran za zakoniti rad ove institucije.

Upozorenje Hoffmanna i jednog broja policijskih službenika na nezakoniti rad Odbora za žalbe dolazi uime  zakonitosti rada institucija BiH. Naime, sva rješenja Odbora za žalbe, donosena nakon imenovanja Arapovića na poziciju u Ministarstvu sigurnosti BiH bit će kontaminirana. Nezakonite okolnosti predstavljaju pravnu osnovu za proceduralno pobijanje svih rješenja koje je donio i koje će donijeti Odbor za žalbe u ovakvom sastavu.

Valjda je jasno šta će uraditi Sud BiH sa takvim rješenjima. O materijalnoj šteti ne treba ni govoriti. Pored obraćanja ministru Mektiću, Hoffmann se obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije i Ombudsmenu za ljudska prava BiH.     


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.