24.1.2018. 18:30
0
Izetbegović se sastao s šefom misije OSCE-a Bruceom Bertonom
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio u nastupnu posjetu ambasadora Brucea Bertona, šefa Misije OSCE-a.

Razgovarano je o aktivnostima Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, te su razmijenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji.

Berton je informisao Izetbegovića o skoroj posjeti generalnog sekretara OSCE-a Thomasa Gremingera našoj zemlji, kao i o aktivnostima OSCE-a koje se odnose na reformu pravosuđa, jačanje vladavine prava, slobodu medija i oblast obrazovanja.

Izetbegović je zahvalio Bertonu za podršku koju OSCE pruža s ciljem ostvarivanja potpune ustavne ravnopravnosti bosanskog jezika u entitetu RS. Napomenuo je da su i u dijelu federalnih kantona Bošnjacima uskraćena prava na ravnopravnu upotrebu bosanskog jezika u obrazovnim i kantonalnim institucijama.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Izetbegović je naglasio potrebu očuvanja osjetljivog balansa građanskog i etničkog elementa u svim mogućim rješenjima.

Posebno je istakao da se za izmjene Izbornog zakona mora osigurati najširi konsenzus svih parlamentarnih političkih stranaka, te aktivno učešće OHR-a.

Izetbegović je poželio Bertonu uspješan mandat na čelu Misije OSCE-a.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.