29.1.2018. 12:42
0
Šest godina od smrti Nijaza Durakovića
Danas, 29. januara 2018. navršilo se šest godina od smrti Nijaza Durakovića, istinske ljudske veličine, uglednog profesora i političara. Na njegov mezar danas su članovi porodice i prijatelji položili cvijeće. Nijaz Duraković je rođen u Stocu 1949. godine, gdje je stekao osnovno i gimnazijsko obrazovanje. U Sarajevu je završio studij sociologije, magistrirao 1975. i doktorirao 1979.godine.

Objavio 16 knjiga i preko 200 studija, istraživačkih radova. Od političkih funkcija, bio predsjednik SKBiH, predsjednik SKBiH - SDP, predsjednik SDPBiH, član ratnog Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Bio je redovni profesor na Fakultetu političkih nauka od 1986. godine na predmetima "Uporedni politički sistemi" i "Međunarodni odnosi".  

Prvi je političar koji se usprotivio Miloševićevom, a onda i Tuđmanovom fašizmu. 

Na ratnom kongresu, 27. decembra 1992. godine, Duraković je formirao novu stranku za koju je napisao program, davši joj ime Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH). Izabran je za poslanika u Parlamentu Federacije, a onda, iako je bio član SDP-a, izabran kao nosilac liste Stranke za BiH u državni parlament.    

Fondacija „Nijaz Duraković“ osnovana je u oktobru 2014. godine, dvije godine nakon profesorove smrti. Cilj Fondacije je pomoć mladim ljudima koji žele učiti i studirati a nemaju materijalnih mogućnosti.  

Njegova kćerka Jasna Duraković je zabilježila: „Nedostaješ u ključnim momentima kad mi treba tvoja topla ruka na obrazu i zagrljaj, tvoja čelična besjeda kao podrška, tvoji vicevi da me razvesele i kad je teško...“  

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.