21.2.2018. 11:26
0
Čavka: Bosanski jezik nije problem u Srbiji, ali jeste u RS-u
Poslanik Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) Admir Čavka pozvao je na rješavanje pitanja upotrebe bosanskog jezika u ovom bh. entitetu, ističući da to ne smije biti povod za političke zloupotrebe.

Bosanski jezik nije problem u Srbiji, ali jeste u ovom bh. entitetu. Međutim, u RS-u se radi o čistom populizmu i nije bilo političke volje da se to pitanje riješi - rekao je Čavka na početku današnje sjednice entitetskog parlamenta na kojoj se razmatra Prijedlog zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Zatražio je da se poštuje Ustav, ističući da djeca u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši idu na instruktivnu nastavu u osnovnu školu u Tešnju, te zatim ponovo u srednju školu u Kotor-Varoši, gdje ne mogu izučavati bosanski jezik.

Pozvao je i da prestane zloupotreba djece kada je u pitanju ovaj problem.

Čavka je ukazao također da Bošnjaci imaju problem da se zaposle u ovom entitetu.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.