24.2.2018. 14:03
0
Napadi na novinare uzrokuju strah i imaju poguban utjecaj na slobodu izražavanja
Napadi na novinare uzrokuju strah i neizvjesnost te imaju poguban utjecaj na slobodu izražavanja. Nezavisni pravosudni sistem je nužan za blagovremeno, nepristrasno, profesionalno i djelotvorno provođenje istraga krivičnih djela protiv novinara, istaknuto je, između ostalog, drugog dana inter-profesionalnog seminara o sigurnosti novinara koji je održan u Mostaru.

- Novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom nailaze na brojne prepreke kada je u pitanju rad istražnih i pravosudnih institucija. Nekažnjivost napada na novinare djeluje demotivirajuće naročito na mlađe medijske profesionalce - poručila je Arijana Saračević Helać, novinarka Federalne TV koja je bila žrtva različitih napada kroz profesionalni angažman. Dodala je kako je važno da redakcija stane iza novinara koji je žrtva napada, što nažalost, po njenim riječima, nije uvijek slučaj.

I novinar BN televizije Dubravko Curać istaknuo je kako je profesionalna solidarnost bitan element zaštite novinara. - Zabrana pristupa predsjedničkoj zgradi RS-a za BN televiziju odrazila se i na rad reportera u lokalnim zajednicama. U takvim situacijama važno je da se podržimo između sebe kao profesionalci - kazao  je Curać.

Odvjetnica iz Mostara Nada Dalipagić ocijenila je kako bh. zakonodavstvo nedovoljno štiti novinare. Dodala je kako je izuzetno važno jačati odvjetničke timove koji će svojim stručnim radom pomoći novinaru koji je žrtva krivičnog djela i koji će pratiti predmet u tužiteljstvu.

- Današnji položaj oštećenog u krivičnom postupku je krajnje marginalan.Najvažnije je jačanje strukture i kapaciteta odvjetništva koje se bavi zastupanjem novinara koji su žrtve krivičnih djela. Odvjetnik već na početku može novinaru ukazati postoje li elementi za prijavu ili ne, i što se time može postići - kazala  je Dalipagić.

Kako je priopćeno iz Udruženja BH novinari, sudionici skupa su ocijenili kao pozitivnu praksu otvorenost državnih institucija za dijalog, kao i mogućnost upućivanja prijedloga parlamentu za izmjene legislative, i to kroz otvorenu suradnju sa parlamentarnim komisijama.

Predsjednica Udruženja tužitelja FBiH Hajrija Hadžiomerović-Muftić upoznala je sudionike seminara s prijedlogom izmjena Krivičnog zakona FBiH, koje predviđaju preciznije određenje krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti novinara, a koji je izradila mješovita radna grupa u skladu s preporukama Institucije ombudsmana za ljudska prava o jačanju zaštite novinara u BiH.

Na kraju dvodnevne rasprave, dat je set preporuka na čijem će provođenju zajedno raditi medijska i pravosudna zajednica uz uključivanje javnih dužnosnika iz političkog života i institucija vlasti.

- Cilj Inter-profesionalnog seminar 'Sigurnost novinara u BiH: primjena EU, CoE i UN standarda o sigurnosti i zaštiti novinara u BiH kroz efikasne istrage napada i pravosudne postupke' je unapređenje istražnih postupaka u slučajevima krivičnih napada na novinare, poboljšanje zastupanja novinara/ki, urednika/ca i izdavača i odbrane pred sudovima u BiH, te primjena odredbi Europske konvencije o ljudskim pravima i standarda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u zaštiti slobode izražavanja – navodi se u priopćenju.

Dvodnevni seminar organizirali su: Vijeće Europe i Udruženje BH novinari u okviru JUFREX – zajedničkog projekta EU i Vijeća Europe – Jačanje pravosudne ekspertize o Slobodi govora u medijima Jugoistočne Europe. Seminar je okupio novinare, odvjetnike, suce, tužitelje, medijske eksperte, predstavnike parlamentarnih komisija, sigurnosnih agencija, te međunarodne eksperte za pitanja sigurnosti novinara.

(Ajla Hurko) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.