25.2.2018. 9:13
1
Isović: Građani prijavili Poreznoj oko 3.000 kršenja zakona
Direktor Porezne uprave Federacije BiH Šerif Isović rekao je da je Porezna uprava prošle godine prikupila nešto više od 4,8 milijardi KM poreza u Federaciji, što je za 8,15 %, odnosno za 363 miliona KM više u odnosu na 2016. godinu.
Isović je u Centralnom dnevniku na FACE TV rekao da bi Porezna uprava FBiH mogla biti još efikasnija ukoliko bi imali bolje uslove za rad, ali i više inspektora.

„Treba nam oko 430 ljudi, od toga 77 inspektora“, rekao je Isović, prenosi NAP. Direktor Porezne uprave dodao je da priznanje treba uručiti i svim onim privrednicima koji u teškim bh. okolnostima posluju i redovno plaćaju poreze. U radu Porezne uprave pomažu i građani, koji su u posljednje vrijeme Poreznoj prijavili oko 3.000 slučajeva kršenja zakona. U radu Porezne pomažu i mediji.

Isović je istakao da je u FBiH svakako potrebna efikasna reforma poreskog sistema, koja bi donijela pozitivne trendove. Postojeća zakonska regulativa, rekao je Isović, stimuliše sivu ekonomiju.

Govoreći o akciji „Zadruga“, u kojoj je obuhvaćeno na stotine firmi i lica, a za koje se sumnja da su oštetili državu za stotine miliona KM i više, Isović je rekao da on ne može govoriti o tom predmetu, ali da dijelove zakona koji regulišu ugovore o djelu, ili studentske ugovore, svakako treba kvalitetnije urediti, kako ne bi bilo prostora za manipulacije.

„U posljednje tri godine isplaćeno je oko 500 miliona KM na osnovu ugovora o djelu. Postoji indicije da je masa tih ugovora sumnjiva“, rekao je Isović, dodajući da Porezna nema način kako da kontroliše takve ugovore.

Isović je govorio i o političkim pritiscima na njega, odnosno pokušajima da bude razriješen sa pozicije v.d. direktora Porezne uprave FBiH kako bi na tu mjesto, rekao je, došao drugi čovjek i utjecao na to da Porezna zaoblizi neke firme, prenosi NAP.

(NAP/Alen Avdić)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.