28.2.2018. 18:47
0
Univerzitet u Sarajevu organizirao tribinu povodom Dana nezavisnosti BiH
Tribina o temi "Nezavisnost i perspektiva Bosne i Hercegovine", o kojoj je govorio prof. dr. Selmo Cikotić, održana je danas na Univerzitetu u Sarajevu u povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Tribinu je uvodnim obraćanjem otvorio prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, istakavši da je 1. mart dan ponosa i odlučnosti, dan kada su se Bosanci i Hercegovci svih nacionalnosti odlučili za suverenu, nezavisnu, samostalnu i cjelovitu BiH, državu ravnopravnih naroda i građana. 

-Ovaj važni događaj u historiji naše domovine ostat će upamćen kao dan kada je BiH poslije vjekova tuđih uprava obnovila svoj suverenitet i postala samostalna država. Biti bez domovine je isto kao biti i bez doma, a to najbolje znaju narodi širom svijeta koji stoljećima nisu ostvarili ovo pravo. Zato budimo ponosni na tekovine naše nam jedne i jedine Bosne i Hercegovine - rekao je Škrijelj te u ime Univerziteta u Sarajevu uputio čestitke povodom Dana nezavisnosti BiH.

Govoreći o temi "Nezavisnost i perspektiva Bosne i Hercegovine“, prof. dr. Selmo Cikotić je izrazio mišljenje da nezavisnost BiH, kao jedna od temeljnih vrijednosti svake države, ima svoje specifičnosti zato što je kroz historiju i dugo trajanje BiH bila kušana, testirana i osporavana na različite načine i postojano, na različite načine, kako su to okolnosti zahtijevale, uvijek uspijevala da se odbrani i očuva.

-Govor o Bosni i Hercegovini, njenoj nezavisnosti i perspektivi sadrži u političkoj realnosti, filozofskom promišljanu, praktičnim aspektima te teme, jako puno kontroverzi, globalno, a i lokalno - naveo je Cikotić, te dodao da govor o BiH često podrazumijeva jednu perspektivu o državi, njenim državljanima, građanima, koje po pravilu više cijeni čitav svijet nego oni sami sebe.

Istakao je da to predstavlja stalnu potrebu da razmišljamo o svom subjektivitetu, svojim vrijednostima, prošlosti i svojoj budućnosti, te je polazeći od toga podsjetio na brojne važne pojedinosti iz duge i bogate prošlosti BiH na osnovu kojih se njena nezavisnost i njena perspektiva mogu bolje razumjeti.

-Bosna i Hercegovina je jedna prosta decentralizirana država, ali je funkcionalnost njenih institucija jako važna pretpostavka njenog kapaciteta i sposobnosti  da bude aktivan i ravnopravan učesnik međunarodnog prava i međunarodne sveukupne razmjene, političke, ekonomske i druge - poručio je između ostalog Cikotić.

Osvrnuo se i na kvalitet obrazovanja, te podsjetio da nema bolje investicije u budućnost jednog naroda, jedne nacije, od investicije u obrazovanje njenih mladih ljudi. 

-Mi možemo primijetiti da možda nema veće opasnosti za BiH od erozije i slabljenja kvaliteta obrazovanja u njoj - naveo je profesor Cikotić, te ocijenio da se Univerzitet u Sarajevu i članovi akademske zajednice pojedinačno bore protiv toga.

Također je potcrtao da obrazovanje nije trošak, kao što mnogi u ovoj državi to posmatraju, već jedna od najvećih investicija, saopćeno je iz Službe za odnose  sjavnošću UNSA.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.