15.3.2018. 14:38
1
Dragan Čović poručuje: Hrvatski narod je nedjeljiv i niko ga neće dijeliti
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović poručio je u četvrtak u Neumu sa znanstveno-stručnog skupa 'Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu' kako je hrvatski narod nedjeljiv te da ga nitko neće dijeliti.

Ocijenio je kako pokušaj podjele Hrvate na Posavinu, Središnju Bosnu i Hercegovinu nije urodio plodom zadnjih 20 godina. 

- Nadam se kako će to razumjeti i svi oni koji pokušavaju tražiti klice kako nešto podijeliti - ustvrdio je Čović u izjavi za medije.

Dodao je kako ne vjeruje da postoji mogućnost da se izbori prolongiraju za dvije godine.

- Imat ćemo izbore, implementirat ćemo izborni rezultat i ovaj put je nezaustavljiv koliko god bilo kočničara u BiH. Hrvatski narod je nedjeljiv i neće ga nitko dijeliti – naglasio je predsjedavatelj Predsjedništva BiH.

Govoreći o znanstvenom skupu, Čović je kazao kako će s konferencije koja se održava dva dana, biti poslana poruka o tome gdje je mjesto BiH, kako je organizirati u smislu njezine organizacijske racionalnosti, te kako je učiniti mjestom stabilne ekonomske vrijednosti.

- Uvjeren sam kako će biti dinamično tijekom rasprava nakon ove konferencije i vjerujem kako ćemo dobiti neke odgovore koji će trajno stabilizirati BiH, osigurati njezine integrativne procese i potpunu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda na svim razinama vlasti – naglasio je.

Na upit novinara hoće li uskoro biti postignut dogovor oko izmjena Izbornog zakona BiH i što ako do izmjena ne dođe, Čović je kazao kako je prošlogodišnja konferencija otvorila pitanje Izbornog zakona te kako je mjesec i pol dana dovoljno vremena da se proces izmjena Izbornog zakona BiH završi.

- Političke volje još uvijek nema dovoljno, još uvijek postoji potreba da netko drži instrumente kako legitimno predstavljanje jednog naroda napraviti kroz instrumente utjecaja brojnijeg naroda u određenoj izbornoj jedinici. S druge strane, veliki sam optimist da ćemo uspjeti, kako bismo osigurali izmjene Izbornog zakona BiH - naglasio je predsjedatelj Čović. 

Upitan kako komentira izjave da se 'hrvatsko pitanje' ne može rješavati bez svih Hrvata u BiH, naglasio je kako i na današnjem skupu, koji broji 350 nazočnih članova, nema dijela BiH iz kojeg nema Hrvata.

 Rektor Sveučilišta u Mostaru i predsjedatelj Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine Zoran Tomić izjavio je kako je današnji znanstveno-stručni skup pogled na jednu novu i aktivniju ulogu bosanskohercegovačke znanstvene i stručne javnosti kada je u pitanju dizajniranje boljih uvjeta i bolje perspektive BiH.

Ustvrdio je kako je današnji skup pogled znanstvenika i stručnjaka na opće univerzalne vrijednosti, na vrijednosti Europske unije, te vrijednosti koje trebaju afirmirati BiH na putu prema Europskoj uniji.

- Znanstvenici i stručnjaci s različitih područja vrlo su zainteresirani da daju svoj doprinos radu konferencije jer oni vide BiH kao jednu od najljepših i najperspektivnijih zemalja unutar EU i šire. Vjerujem kako će današnja konferencija umanjiti asimetriju koja postoji u BiH u različitim sferama dizajnirane BiH i da će pridonijeti boljim simetričnim rješenjima na zadovoljstvo svih naroda i građana u BiH – kazao je rektor Tomić.

Rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i predsjedatelj Rektorskog zbora Republike Hrvatske Vlado Guberac u svome je obraćanju istaknuo kako su Hrvati najmanja zajednica u BiH, ali kako to nikome ne daje za pravo da oni ne budu konstitutivan narod BiH.

-  Siguran sam kako će zaključci s ove konferencije iznjedriti nove poglede na razvoj dijaloga između tri konstitutivna naroda, odnosno zaključke koji će BiH voditi prema europskim integracijama. Tu smo kao akademska zajednica Republike Hrvatske da pomognemo razvoju Sveučilišta u Mostaru, a otvoreni smo i za suradnju i s drugim institucijama koje su u sustavu znanosti visokog obrazovanja u BiH – kazao je rektor Guberac.

Organizatori znanstveno-stručnog skupa, koji se održava pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH, su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH (HAZUBiH), Rektorski zbor Republike Hrvatske, Sveučilište u Mostaru, Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS), te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.